Enginyeria fiscal

Les altres Shakires: les personalitats amb les multes més altes d'Hisenda

Rànquing de deu de les multes més elevades que alguns famosos han hagut de pagar a les arques públiques

3 min
Shakira accepta l'acord per evitar el judici per frau fiscal

BarcelonaAquest matí s'ha sabut que Shakira no iniciarà el procés judicial que havia de definir quina era la seva residència fiscal. Però espolsar-se de sobre el judici té un preu. En el cas de l'artista colombiana, el pacte de conformitat es concreta en una multa de 7,4 milions d'euros per sis delictes fiscals entre els exercicis del 2012 i 2014. Cal tenir en compte que la xifra de la multa està condicionada per l'atenuant d'haver pagat ja 17,2 milions d'euros abans de l'inici de la vista per un frau fiscal de 14,5 milions d'euros.

Com ella, també hi ha altres personalitats que han passat pels jutjats per haver intentat esquivar pagaments a la hisenda pública. De fet, en el cas d'aquests delictes, un 40% de les causes acaben en un pacte de conformitat de milions d'euros per tal que els acusats evitin entrar a la presó.

Rànquing de les multes més altes per frau fiscal
Quantitat defraudada, multa en milions d'euros i any de la condemna. Classificació de les multes que han transcendit

Família Carceller

Un dels judicis per frau fiscal més grans que es recorden a la història d’Espanya va ser l'any 2019, pel cas de frau fiscal de la família Carceller, els propietaris de la cervesera Damm. Demetrio Carceller Coll i el seu fill, Demetrio Carceller Arce, van defraudar a les arques públiques 72 milions d'euros, delicte pel qual els demanaven una pena de presó que superava els 60 anys entre tots dos. Finalment, la defensa dels empresaris i la Fiscalia van arribar a un acord en forma d'una multa sense precedents, concretament, d'un valor de 55,65 milions d'euros. A aquesta xifra cal sumar-hi les quantitats restituïdes, fet que fa augmentar l'import del pagament a Hisenda a 92,4 milions. Després que pare i fill abonessin aquesta quantitat es van convertir en el màxim contribuent a la hisenda espanyola d'aquell any.

Cristiano Ronaldo

El tercer en el podi de multes milionàries és l'exmadridista Cristiano Ronaldo. Després que Hisenda detectés un frau fiscal de 14,7 milions d'euros entre els exercicis 2011 i 2014, el portuguès va rebre una multa de 18,8 milions d'euros. El judici va tenir un gran seguiment mediàtic per la gran insistència de Ronaldo per intentar arxivar el cas, en què li demanaven 23 mesos de presó. L'entramat del futbolista constava d'una estructura societària per ocultar les rendes generades a Espanya pels drets d'imatge, fet que suposa l'incompliment voluntari i conscient de les seves obligacions fiscals.

Montserrat Caballé

La soprano Montserrat Caballé va arribar a un pacte de conformitat que la va obligar a acceptar sis mesos de presó i el pagament de 240.000 euros de multa per haver defraudat 508.000 euros. El cas de la cantant catalana també va ser molt mediàtic després que Caballé obligués el jutge a prendre-li declaració a casa seva al·legant un dèbil estat de salut, un argument que va ser vist com una estratègia per atenuar la condemna judicial.

Lionel Messi

Els delictes de frau fiscal són freqüents en els jugadors de futbol, també en Messi. Quan encara era jugador del Barça la família Messi va haver de declarar a l'Audiència de Barcelona pel frau fiscal de 4,1 milions d'euros per l'explotació dels seus drets d'imatge en els exercicis dels anys 2007, 2008 i 2009. La jugada financera, en la qual també estava involucrat el seu pare, Jorge Horacio Messi, com a cooperador necessari, va tenir un cost de 2 milions d'euros de multa. Per aquesta jugada financera, la Fiscalia va demanar 21 mesos de presó i 2 milions de sanció.

Cuatrecasas

Emili Cuatrecasas, soci principal del bufet d'advocats que porta el seu nom, va ser acusat de defraudar 3 milions d'euros, delicte pel qual van condemnar-lo a dos anys de presó i a una multa d'1,5 milions d'euros. El propietari del bufet d'advocats especialitzat a reduir la càrrega fiscal d'empreses i particulars amb els mecanismes existents dins la normativa espanyola, va haver de reconèixer un total de vuit delictes comesos entre els anys 2006 i 2008 a la Hisenda Pública per arribar al pacte de conformitat.

Samuel Eto'o

L'exfutbolista blaugrana va reconèixer quatre delictes de frau fiscal d'un total de 3,8 milions d'euros a Hisenda. Per esquivar la condemna de presó de quatre anys i mig i una multa de 14,3 milions, Eto'o va arribar a un pacte de conformitat a canvi d'acceptar el delicte, una condemna de 22 mesos i una multa d'1,8 milions.

Isabel Pantoja

En el cas de la cantant espanyola, no va poder evitar complir la pena de presó de 24 mesos tot i pagar la multa d'1,14 milions d'euros per un frau fiscal de 4,1 milions.

Mourinho

L'any 2019 l'exentrenador del Reial Madrid va ser condemnat per defraudar 3,3 milions d'euros per dos delictes fiscals. Després d'arribar a un pacte de conformitat de més de 669.000 euros, el portuguès va quedar en pau pels exercicis entre 2010 i 2013.

Adriano

El jugador de futbol va haver d'acceptar 14 mesos de presó i dues multes que sumaven un total de 323.000 euros per haver comès un frau fiscal de gairebé 650.000 euros quan era jugador del Barça.

stats