Salut pública

Alerta sanitària: retiren dels supermercats una truita envasada per un brot de botulisme

Fins ara s'han detectat quatre casos, cap a Catalunya, d'aquesta intoxicació alimentària

ARA
3 min
La truita de patates: sucosa o feta?

BarcelonaUn brot de botulisme associat a truites de patata envasades ha deixat, ara per ara, quatre persones afectades a diverses comunitats autònomes espanyoles, entre les quals no hi ha Catalunya. No obstant això, l'empresa fabricant del producte qüestionat, Palacios Alimentación, ha demanat als consumidors que n'haguessin comprat que s'abstingui de menjar-lo i el tornin a l'establiment on el van comprar. La companyia ven la truita sota diferents marques blanques, pròpies dels supermercats Lidl, Carrefour, Condis, El Corte Inglés, Consum, DIA, Ametller i Eroski.

Les autoritats de seguretat alimentària espanyoles han confirmat aquesta setmana quatre casos de botulisme, en dos dels quals els malalts van haver d'ingressar a l'UCI. A més, n'hi ha dos més que estan en estudi a falta de confirmació de la simptomatologia compatible i que, com la resta, tenen en comú haver consumit la truita envasada per Palacios Alimentación. Per aclarir dubtes i donar més informació, la companyia ha posat a disposició del client una línia telefònica amb el número 941 27 77 00 en horari de 10.00 a 18.00 h, i el correu electrònic palacios@palacios.

Per la seva part, Ametller ha aclarit que les truites que porten la seva marca s'elaboren en un obrador propi d'Olèrdola no afectat pel brot de botulisme. L'empresa sí que ha retirat preventivament de totes les botigues i de la pàgina web la truita de patata amb ceba 600 g de la marca ESSENCIALS, que considera que és l'"únic producte" afectat per l'avís, ha explicat en un comunicat. Per això demana als clients que n'hagin adquirit alguna, que la retornin a les botigues i se'ls retornaran els diners.

Una malaltia poc freqüent però tòxica

De moment, no consta cap persona afectada a Catalunya per la ingesta d'aquest producte, però l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha fet un comunicat en què informa que ha rebut informació per part de l'agència espanyola per reforçar la detecció precoç en cas d'aparició de nous casos amb sospita de botulisme. No obstant això, l'entitat pública assegura que, ara per ara, "no s'ha pogut establir una evidència, ni en els productes ni en els processos", que relacionin causa-efecte amb la ingesta de les truites.

El botulisme pren el nom d'un bacteri anomenat C. botolinum, que pot arribar a ser molt tòxic i en un petit percentatge fins i tot causar la mort, ja que bloqueja el sistema nerviós. Tot i que es tracta d'una malaltia poc freqüent per les mesures d'higiene i control, les altes temperatures, una deficient cocció i un mal emmagatzematge i distribució poden ser un còctel propici i nociu. Per això, l'agència catalana adverteix els consumidors que reforcin les mesures de seguretat a l'hora de conservar els productes alimentaris a la temperatura indicada i fer cas de les dates de caducitat. Pel que fa a les conserves casolanes, s'aconsella la cocció a temperatures elevades.

Detecció del botulisme

En una intoxicació per botulisme, els símptomes comencen a aparèixer entre les 8 i les 12 hores posteriors a la ingesta dels aliments contaminats. En un primer moment es pot patir una lleu paralització de la zona de la boca, amb una sensació de llengua anestesiada i fins i tot pot aparèixer la visió doble. El quadre mèdic pot derivar cap a la paralització de la musculatura i els nervis que ajuden a empassar o fins i tot respirar.

Els aliments en conserva envasats, preservats o fermentats de manera inadequada poden crear les condicions necessàries perquè els bacteris produeixin la toxina. També les carns crues com els embotits o els fumats, així com olis perfumats amb herbes. Cal evitar el consum d'un aliment si el seu recipient té fuites o està inflat, esquerdat o presenta un aspecte anormal o en obrir-lo té un color estrany, està florit o fa pudor. El CDC, el Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, adverteix que el bacteri no s'aprecia a simple vista ni tampoc desprèn cap olor, i per aquesta raó, és important desfer-se de la fruita, la carn o el peix en un estat sospitós a l'hora de fer-los en conserva.

stats