Violència masclista
Societat 28/12/2022

Alerta pel repunt d'assassinats masclistes: "La situació és d'extrema gravetat"

El ministeri d'Igualtat avisa de més risc de feminicidis durant les festes després de vuit assassinades a Espanya aquest desembre

3 min
Manifestació contra la violència masclista pel 25-N, a Barcelona.

Barcelona"La situació d'extrema gravetat". Així ha definit aquests dimecres el ministeri d'Igualtat el "repunt" d'assassinats masclistes a l'Estat, amb vuit casos confirmats només aquest mes de desembre i dos més en vies d'investigació (46 en tot aquest any, 12 dels quals a Catalunya). Després de la primera reunió del comitè de crisi sobre la violència masclista –on també estan representats els ministeris de Justícia i de l'Interior, la Fiscalia i les comunitats autònomes on s'han produït feminicidis–, la secretària d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, ha explicat que en els períodes vacacionals o de festes augmenta el "risc" de crims masclistes i ha fet una crida a "extremar l'alerta", tant a les institucions com a la ciutadania, a qui ha demanat "col·laboració". Cal "no menysprear cap indici del nostre entorn, encara que ens sembli lleu o poc greu", ha dit.

Rodríguez ha assenyalat que el 75% d'assassinats del desembre, analitzats cas per cas a la reunió d'aquest dimecres, s'havien produït en dies festius i caps de setmana, en un repunt semblant al que ja es va experimentar durant els mesos d'estiu. En la meitat dels casos, a més, les víctimes havien presentat denúncies prèvies i alguns dels agressors eren "reincidents". "L'únic que podem fer és extremar la precaució des de totes les institucions i els actors que treballem contra violència masclista, treballar per anticipar-nos a qualsevol situació", ha dit. El comitè de crisi, que es reunirà cada vegada que hi hagi més de cinc feminicidis en un curt període de temps, haurà d'elaborar ara un informe amb recomanacions per "veure on s'ha fallat" i propostes de millora.

"La gravetat de la situació i de la matèria no permet solucions en calent", ha dit. Entre les primeres conclusions de la trobada, però, ha assenyalat la necessitat d'una "millor coordinació" entre institucions i un major intercanvi d'informació judicial, policial i dels serveis especialitats. "Hem d'esforçar-nos encara més, mai n'hi ha prou [...] Hi ha especialització, però n'hi haurà d'haver més; hi ha coordinació, però n'hi haurà d'haver més", ha admès. És en aquest sentit que també ha insistit en el paper de la ciutadania, i ha demanat que davant qualsevol sospita de violència masclista es truqui al 016, que està disponible 24 hores, o al 112 si s'ha produït alguna agressió. "És l'única manera d'arribar a temps", ha dit. També la delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, ha destacat la importància del paper de "tota la societat" en dies d'especial "convivència" com els de les festes de Nadal. "És un deure ciutadà que pot salvar vides", ha conclòs.

Dos possibles crims masclistes més

Les paraules de preocupació del govern espanyol arriben en plena investigació de dos possibles crims masclistes més que s'haurien produït en les darreres hores. L'últim, a Bilbao, on la policia ha detingut un home de 44 anys per matar la seva parella, de 45, a l'interior de la Taberna Hilargi, un bar que tots dos regentaven al barri de San Francisco. Segons informa Efe, l'home hauria apunyalat la dona aquest dimarts a la nit i aquest dimecres ha trucat a la policia per confessar el crim. En paral·lel, la policia també ha detingut un home a Soria per la mort d'una dona de 44 anys aquest dilluns. Ara, els investigadors estan intentant esclarir quin tipus de relació mantenia amb la víctima per determinar si es tracta d'un nou crim masclista. Si es confirmessin, seria el desè crim masclista d'aquest mes de desembre i el 48è de l'any. Un dels darrers que s'han confirmat ha sigut a Santa Perpètua de la Mogoda, on home de 69 anys va matar a la seva parella, de 88 anys. Aquest dimecres s'ha decretat presó provisional per a l'acusat.

Telèfons contra les violències: gratuïts i confidencials

  • Generalitat de Catalunya: 900 900 120
  • Ministeri d'Igualtat: 016
  • WhatsApp: 600 000 016
  • Emergències: 112

stats