Curiositats del temps
Societat 26/12/2022

Setmana d'albiraments: Mallorca fins i tot des del Pirineu

El fet que entre novembre i febrer el sol surti gairebé per darrere de la serra de Tramuntana facilita veure'n el contorn

2 min
Visió increïblement nítida de Mallorca des de Catalunya

BarcelonaÉs habitual que en aquesta època de l'any es pugui veure el perfil de la serra de Tramuntana de Mallorca des de Catalunya, però la sèrie d'albiraments molt nítids i des de molta distància que hi ha hagut aquesta setmana ja no són tan freqüents. Divendres, Alfons Puertas, l'observador del Fabra, captava una imatge bastant especial, amb un albirament de la serra de Tramuntana molt nítid i amb el perfil de pics molt secundaris de la serralada que apareixen als extrems de la imatge. És la foto que encapçala aquesta peça.

Dissabte un altre expert en aquest tipus de fotografia llunyana, l'observador i fotògraf Marc Bret, feia una fotografia encara més difícil d'aconseguir: el mateix perfil de la serra de Tramuntana però des d'un cim del Pirineu Oriental: el Puigmal. En aquest cas calia buscar Mallorca darrere del perfil del Tagamanent. Les condicions eren tan bones que el fotògraf va poder captar la imatge que volia tot i no ser al cim en el punt de l'alba, quan són més fàcils aquests albiraments.

Aquest matí de Sant Esteve, el mateix Marc Bret ha penjat fotografies d'un nou albirament de Mallorca en aquest cas des de Barcelona. Segons Bret, dels últims set dies de Sant Esteve, en cinc s'ha pogut veure la serra de Tramuntana des de Catalunya, un fet que l'observador atribueix bàsicament a la sort, però que pot tenir a veure també el fet que és l'endemà d'un dia festiu en què sol haver-hi menys activitat i és més fàcil que l'atmosfera sigui nítida.

Per què tants albiraments aquests últims dies?

Hi ha diversos factors que ajuden a veure Mallorca des de Catalunya. D'entrada ara som en el moment de l'any en què la sortida del sol és més favorable per a l'albirament. La serra de Tramuntana la veiem sobretot per contrast: la llum que ja hi ha darrere seu en el moment de l'alba en ressalta el perfil i fa més fàcil que la veiem a més de 180 quilòmetres. Entre novembre i febrer el sol surt aparentment gairebé per darrere de la serralada, fet que en marca més el perfil i en fa més fàcil la visió. Per això també la foto inversa, veure Catalunya des de Mallorca, és més fàcil a la posta de sol que a l'alba.

El factor segurament més important dels últims dies són les condicions meteorològiques: el vent d'oest sec que va bufar divendres i també encara dissabte ha remogut l'atmosfera i ha evitat que s'acumuli un nombre elevat de partícules al nostre voltant. Amb menys partícules en suspensió i menys humitat és més fàcil que ens arribi el rebot directe de la llum des de la serra de Tramuntana.

També l'hora del dia és rellevant per a aquestes fotos. El moment ideal per poder veure el perfil de la serra de Tramuntana des d'algun punt alt de Catalunya és just abans de la sortida del sol. La llum del sol tendeix a dispersar-se rebotant entre les partícules de l'atmosfera, de manera que quan en rebem molta la visibilitat ens queda limitada. Un factor important és que hi hagi només la llum justa per veure'ns-hi.

Alfons Puertas assenyalant el perfil de la serra de Tramuntana amb el dit.
stats