Societat 23/07/2021

Així s’ha d’emprar l’autotest que es ven a les farmàcies

Salut recomana fer-se la prova durant els cinc primers dies de símptomes

2 min
Una al·lota es fa un test d’antígens.

PalmaEls tests d’antígens ja estan a l’abast de tothom a les farmàcies. Es tracta d’un autotest ràpid per fer-se a casa hores abans d’algun esdeveniment o reunió amb familiars o amics. Calen només 15 minuts per saber-ne el resultat (negatiu o bé positiu, en cas de contagi). Però com s’ha de fer i quines passes s’han de seguir en cas de donar positiu? 

El més important és prendre’s bé la mostra. El pal s’ha d’introduir a dos centímetres i mig de profunditat als dos orificis nasals i després es comprova el resultat en un sistema molt similar als tests d’embaràs. El més recomanable és fer-se la prova durant els set primers dies de la infecció i, especialment, durant els primers cinc dies amb símptomes. Cal remarcar que, en cas de tenir simptomatologia compatible amb el covid-19, la recomanació és quedar a casa i que algú altre vagi a comprar la prova.

Què faig si som positiu?

En el cas que el resultat sigui positiu, la persona ha de començar l’autoaïllament tot d’una. Ha de telefonar a un número específic habilitat pel Servei de Salut (971 211 998) per comunicar el cas positiu i serà citat per fer-se una PCR de confirmació del contagi. 

S’ha de tenir en compte que poden aparèixer falsos negatius, si la càrrega viral encara no és prou forta perquè la detecti el test ràpid. És per aquest motiu que, encara que la prova sigui negativa, si la persona té símptomes compatibles amb el coronavirus o és contacte estret, s’ha d’autoaïllar igualment i comunicar la situació als serveis sanitaris, perquè li facin una segona prova.

Encara que també existeixen els tests de saliva, a les Balears pràcticament tots els que es comercialitzen són nasals, perquè són més fiables. Costen entre 7 i 10 euros. Com que els tests no són oficials, un negatiu no serveix per a documents oficials, com ara el passaport covid per moure’s entre països de la Unió Europea.

stats