Societat 14/06/2022

Així es pot prevenir l'ictus, una malaltia que pateixen 2.500 persones cada any a les Balears

El 90% dels casos són evitables amb un estil de vida saludable i passant els controls mèdics pertinents

2 min
Cada minut d’artèria cerebral obstruïda provoca la mort de dos milions de neurones.

PalmaProp de 2.500 persones pateixen un ictus a les Balears cada any. És una malaltia silenciosa, que generalment arriba de manera abrupta, i és la primera causa de mort en dones i la segona en homes. Com es pot prevenir? L'Estratègia d'Ictus de les Balears ha llançat la campanya informativa i de sensibilització '#CuidaElQueMésTImporta', en què s'expliquen els principals factors de risc, com detectar-ho i rehabilitar-se.

En primer lloc, cal tenir en compte que el 90% dels ictus són evitables i es poden prevenir seguint pautes saludables. Els factors de risc principals són la fibril·lació auricular, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, el tabaquisme, l'estrès i els factors mediambientals. D'altra banda, també és important fer almenys dos controls mèdics: de pressió (ja que la hipertensió arterial és la principal causa de la malaltia) i el control de pols (l'arrítmia cardíaca pot multiplicar per cinc el risc de tenir-ne un).

La detecció precoç és l'altre pilar. L'ictus normalment apareix de manera inesperada, per això és important detectar i actuar ràpidament. Cada minut moren 2.000.000 neurones, "el temps és cervell i és vida", remarca la campanya. És per aquest motiu que davant una emergència, els serveis sanitaris activen un operatiu especial amb aquest propòsit.

Una vegada ha passat, superar-lo és possible. I en aquest punt la rehabilitació ha de ser immediata, individualitzada, integral i inclusiva. La persona que pateix la malaltia, gran o jove, s'haurà d'adaptar a la nova manera de viure i a les possibles seqüeles i discapacitats, que poden afectar la mobilitat, la parla, la comprensió o fins i tot la cognició. De fet, es calcula que el 45% dels casos causen alguna discapacitat.

Campanya col·laborativa

El projecte neix sota l'empara d'ICTUSnet, una xarxa d'excel·lència en la qual col·laboren deu socis de diferents regions del sud-oest d'Europa. Es va iniciar el 29 d'octubre passat amb motiu del Dia Mundial de l'Ictus i recorre les províncies d'Aragó, Catalunya, el País Valencià, Navarra i les Illes Balears, a més de Portugal. A les Balears està coordinada per l'Associació per a la Rehabilitació d'Accidentats Cerebrals de Balears (Rehacer) i la Direcció General de Prestacions i Farmàcia. L'envelat és itinerant i recorrerà diferents municipis de les Illes Balears. La responsable de l'Associació Rehacer, Teresa Villar, explica que l'objectiu d'aquesta campanya és "sensibilitzar sobre la prevenció, la detecció i la superació de l'ictus".

L'ictus en xifres
  • Sis milions de morts Cada any, l’ictus afecta 17 milions de persones i causa 6 milions de morts arreu del món. L’ictus és la primera causa de mort en dones i la tercera en homes a Europa.
  • 500.000 persones L’ictus és la 1a causa de discapacitat a escala mundial. Encara que el càncer és una de les malalties que més preocupa socialment, l’ictus provoca fins a cinc vegades més morts que les provocades per càncer de mama i de pròstata.
  • Incidència: un de cada quatre Una de cada quatre persones adultes tindrà un ictus al llarg de la vida. A Europa, cada any provoca discapacitat a prop de 500.000 persones.
  • 2030 Es calcula que hi haurà un 34% més de casos el 2030 a la UE i que suposarà una inversió de 75 bilions d'euros en en costos per al sistema de salut, per a cures informals, atenció sociosanitària i pèrdues de productivitat
stats