Societat 17/09/2021

Agricultura reparteix en un any un 40% més de llavor certificada d’espècies farratgeres a pagesos de Mallorca i Menorca

Enguany s’han distribuït 203 tones d’aquestes llavors

ARA Balears
2 min
Un camp de blat a les Balears.

PalmaLa Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha repartit 203.595 quilos de llavor de farratgeres, és a dir, un 40% més que l’any passat. Es tracta de llavors d'alfals, enclova, trebol, bersim, veça, margall, civada, ordi farratger i triticale. Aquest augment, segons la gerent de Semilla, Georgina Brunet, "és una bona notícia i respon a l’interès dels agricultors i ramaders per sembrar una llavor amb garantia de puresa varietal, d’alt nivell de germinació, d’homogeneïtat i de sanitat".

Aquest programa, segons Brunet, "contribueix al manteniment de l’agricultura extensiva a les Illes Balears, a la seva sostenibilitat ambiental, a la conservació del paisatge rural i a la preservació de la biodiversitat, fomentant el manteniment del teixit econòmic i social del medi rural".

A més, fonts de la Conselleria de Medi Ambient han explicat que el gruix de les sol·licituds corresponen a pagesos de Menorca (197) i Mallorca (115) i que, del total de llavor certificada que s’ha repartit, 183.420 són de llavor convencional i 20.175 quilos tenen certificació ecològica. Semilla ha destinat en aquest programa 284.015,49 euros i l’agricultor assumeix el 50% del cost de la llavor certificada de farratgeres.

En concret, s’ofereixen tres varietats d'alfals (altiva, alcanar i siriver), dues d'enclova (comuna i carmen), dues de trebol sub. (clare i antas), dues de bersim (alex i elite), tres de veza (núria, maxiveza i armantes), sis de margall (agraco 812, trinova, valivert, salam, ador i eliric), dues de civada (saia i pratex), ordi farratger i triticale. El programa també inclou llavors de certificació ecològica.

Els requisits per accedir al programa eren haver tramitat la sol·licitud d’ajudes directes 2020 de la PAC. La quantitat màxima que es podia demanar era el 30% de la superfície de farratgeres declarada a la PAC amb la dosi corresponent segons l'espècie escollida. La comanda mínima per a cada espècie era de 25 quilograms.

stats