Societat 09/07/2021

Agricultura rep les 500.000 dosis de la vacuna de la llengua blava

La campanya de vaccinació del ramat començarà dia 12 de juliol

ARA Balears
2 min
Vaques dins d'un vaqueria.

PalmaDesprés de detectar un brot de llengua blava que ha afectat més de 20 ovelles d’explotacions de Pollença, Escorca, Campanet, Inca i Sineu, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha rebut aquest divendres 500.000 dosis de la vacuna (BLUEVAC BTV 4) per començar a vacunar el ramat a partir del 12 de juliol. Aquestes dosis, segons ha explicat la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, han arribat d'Extremadura i el Servei de Millora Agrària i Pesquera s’ha fet càrrec de la logística del trasllat i emmagatzematge dels vaccins.

En total, el Govern preveu vacunar 208.000 ovelles i 22.500 vaques, més els animals de reposició, és a dir, tots els animals inscrits al cens ramader. En concret, els ovins necessiten una dosi, mentre que els bovins en necessiten dues. Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, la campanya de vaccinació arrancarà "primer amb les explotacions que tinguin un focus detectat, per aïllar-lo i evitar-ne la propagació, i després a les explotacions que tinguin una sortida comercial per no frenar el flux de sortida dels animals".

Un de les capses amb les vacunes de la llengua blava que han arribat a Mallorca.

Cal recordar que la Conselleria va detectar el primer cas el 25 de juny i va confirmar que hi havia un brot el passat primer de juliol, després de la confirmació per part del Laboratori Central de Veterinària (LCV) d’Algete, a Madrid, de 20 casos positius del serotip 4 d’aquesta malaltia. El passat 3 de juliol, el BOIB va publicar la resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, que declarava oficialment la presència de llengua blava a Mallorca i establia mesures sanitàries per evitar-ne la propagació a tot el territori de les Illes Balears.

Tot i això, cal tenir en compte que la llengua blava no és una zoonosi i no afecta les persones. A més, no representa cap risc per als consumidors, ni tan sols pel que fa a la carn i a la llet d’animals infectats.

stats