Territori
Societat 17/02/2023

Agricultura reforça els criteris per avalar les plaques en rústic

Ha inclòs quatre nous requisits a la instrucció que usa per informar sobre els parcs solars

2 min
Agricultura ha pres mesures per protegir les explotacions agràries.

PalmaLa pluja de sol·licituds per construir parcs fotovoltaics en sòl rústic i, sobretot, el vistiplau del Govern per aixecar-los ha ocupat aquestes darreres setmanes bona part del debat públic. El fet és que durant el 2022 la Conselleria d’Agricultura informà favorablement de cinc parcs solars que sumaven més hectàrees que tots els aprovats durant els tres anys anteriors. En concret, l’any passat s’avalaren cinc projectes –de 120 hectàrees en total–, mentre que el 2019, el 2020 i el 2021 es varen aprovar vuit projectes, que sumaven 85 hectàrees.

La situació alarmà ecologistes, associacions agràries i pagesos, que han demanat una planificació territorial que determini on ubicar aquestes infraestructures basant-se en criteris de protecció paisatgística, ambiental i de l’activitat agrària. La zonificació no és únicament exigida pels actors implicats, sinó que la Llei 3/2019 agrària de les Illes Balears obliga a tenir aquesta planificació i determina que havien de ser els consells insulars els encarregats d’enllestir el document abans del 31 de març del 2021.

La cosa és que només l’administració insular de Formentera va fer els deures i Mallorca, Menorca i Eivissa han estat fins aleshores sense guia. No obstant això, el juliol del 2022 la Conselleria d’Agricultura elaborà una instrucció, que ha estat modificacada fa un mes i recull els criteris per informar sobre els parcs solars amb l’objectiu de donar resposta al boom d’aquestes infraestructures. Amb la modificació de la normativa, Agricultura ha afegit quatre requisits que reforcen la protecció del sòl rústic. En primer lloc, que els ‘agrocompromisos’ –un pacte entre la promotora del parc i un agricultor perquè les hectàrees que es deixen de conrear a la finca que acollirà el parc es vegin compensades amb cultius en una altra parcel·la– només es poden signar amb pagesos professionals.

Així mateix, s’ha actualitzat el còmput d’hectàrees a compensar i ara, a banda de la superfície, es té en compte el tipus de cultiu i els seus marges de rendiment econòmic. Per tal de controlar el compliment dels agrocompromisos, la Comissió Balear de Medi Ambient els inclourà en el seu Pla de Vigilància Ambiental, alhora que la Direcció General en crearà un registre.

Cal recordar que Agricultura dona el vistiplau directament als parcs que es volen ubicar en parcel·les catalogades en el nivell 6 –que tenen un baix valor agrari–, mentre que en les d’alt i mitjà valor agrari –nivells 1, 2, 3, 4 i 5– exigeix mesures compensatòries. En concret, la instrucció planteja la manera en la qual la promotora ha de compensar o complementar la construcció de la instal·lació solar en explotacions agràries. La compensació és l’opció que principalment trien els sol·licitants.

Els projectes de complementarietat són els menys freqüents. Consisteixen a preveure una via per mantenir alhora l’activitat agrària i la producció d’energia renovable. En aquests casos, per donar-hi el vistiplau, la Conselleria demana que es garanteixi mantenir un 40% de la producció que hi havia abans de la instal·lació.

stats