Societat 02/10/2019

Jove estranger sota els efectes de l'alcohol i de les drogues és el perfil de l'agressor del personal del 061

El Parlament insta el Govern a fer una campanya de difusió per informar de les conseqüències penals

Maria Fuster
1 min
Els actes violents contra el personal sanitari han apujat a les Illes de 39 en 2016 a 56 l'any passat.

PalmaLa Comissió de salut del Parlament ha aprovat per unanimitat una proposta conjunta de PSOE, MÉS i Podem per condemnar les agressions al personal sanitari, revisar-ne el protocol si és necessari i fer una campanya de difusió per informar de les conseqüències penals de les agressions. La proposició no de llei (PNL) assenyala que el perfil de l'agressor dels facultatius és un jove estranger, d'una vintena d'anys que s'ha excedit amb l'alcohol i amb les drogues.

El Codi Penal va ser modificat l'any 2015 per establir que agredir metges i professors pot significar penes de fins a quatre anys de presó.

Les agressions verbals són més freqüents en l'àmbit de l'Atenció Primària, mentre que els atacs físics es produeixen més en el marc dels serveis de Psiquiatria i, sobretot, d'Emergències. "La campanya de difusió és per informar de les conseqüències penals que es poden esdevenir davant de qualsevol agressió al personal sanitari a la nostra comunitat autònoma", ha assenyalat el socialista Juli Dalmau, qui ha afirmat que la PNL vol "iniciar un debat i seguiment oportú dels acords".

Des del PP, Marga Durán ha destacat que "tots els partits estam d'acord en el fons i que cal fer feina per arribar a un consens", ja que, remarca, "és una demanada de sindicats i treballadors".

El 2017 se'n van comptabilitzar 339 casos, el 2018 el nombre d'agressions es va incrementar fins als 694 i durant el 2019 ja s'ha detectat un creixement en el registre d'aquests tipus d'incidents que fa pensar que se superarà la xifra de l'any anterior.

Cal recordar, com va avançar l'ARA Balears, que el personal d'Urgències de les Illes ha patit 177 agressions físiques i 1.347 de verbals del 2015 al 2018.

stats