Societat 08/01/2021

Agents econòmics i sindicats proposen un pla de xoc i allargar els ERTO per salvar els restauradors

Donen suport a les restriccions del Govern, però reclamen ajudes urgents i a curt termini

Catalina Riera
2 min
Agents econòmics i sindicats donen suport a les mesures del Govern però reclamen ajudes

PalmaEls agents econòmics i socials de les Balears fan costat a les mesures del Govern per tal d'evitar contagis de covid-19, però reclamen ajudes. "Tenim la situació laboral més complicada dels darrers deus mesos, el doble d'aturats i 30.838 treballadors en un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO)", ha dit el president de la petita i mitjana empresa (PIMEM), Jordi Mora, després de la reunió que han mantingut els agents socials amb el Govern. "Donam suport a aquestes mesures, però hem demanat a l'Executiu que necessitam un pla de xoc, de salvament o rescat, valorat entre 300 i 500 milions d'euros. Hauria d'arribar com més aviat millor", ha dit.

La presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas, ha recordat que "els crèdits Isba no són suficients perquè s'hauran de tornar" i, per això, durant la reunió ha reclamat ajudes al Govern que es facin "efectives com més aviat millor". Ha apuntat també que en aquests moments "el més important és controlar la pandèmia perquè, si no, les conseqüències seran pitjors". Per això, considera imprescindible mantenir els ERTO més enllà del juny i ha proposat que sigui fins al 31 de desembre.

Per part seva, el secretari general del sindicat UGT, Alejandro Texías, insisteix en l'allargament dels ERTO "fins que siguin necessaris", una mesura que Mora està convençut que "es renovarà". Així mateix, el secretari general de Comissions Obreres (CCOO), José Luís García, ha recalcat la necessitat de mantenir actiu el teixit productiu de les Illes.

Els restauradors, cansats de les restriccions

Restauració CAEB ha manifestat en una nota que "el focus de contagi no és la restauració i molt menys les poques terrasses que han estat obertes durant aquests dies". Així mateix, ha lamentat que les noves restriccions podrien provocar "una mort segura" d'aquests negocis si no es reben ajudes.

Els representants de PIMEM Restauració han reiterat que la ràtio d'infeccions en el sector "no supera el 2%" i acusen el Govern de "falta de comprensió" amb les mesures adoptades. "Hem demanat ajudes econòmiques concretes i quantitats suficientment àmplies per poder intentar salvar, almenys, part del teixit empresarial vinculat a la restauració i el turisme", explica en una nota el vicepresident d'aquesta patronal, Helmut Clemens.

stats