Societat 15/06/2020

La posada en marxa del pla pilot desperta el turisme a les Balears

Aena reobre una part de l'aeroport de Palma per gestionar l'arribada dels primers passatgers

Ara Balears
3 min
Els aeroports de les Illes començaran a rebre turistes d'aquí a un mes.

PalmaAena reobre una part de la terminal de l'aeroport de Palma per gestionar l'arribada dels 47 vols del pla pilot del Govern que duran fins a 10.900 turistes procedents d'Alemanya i que arribaran entre aquest dilluns i el 30 de juny. El gestor aeroportuari també ha explicat que a partir de l'agost obriran una part més de Son Sant Joan, segons ha informat l'agència Efe.

L'ens automatitzarà els controls de temperatura mitjançant càmeres termogràfiques per respondre a l'augment del trànsit aeri a tots els aeroports. També es digitalitzarà el formulari que han d'omplir els passatgers per rastrejar-los més fàcilment en cas de nous contagis. Fins ara s'ha emplenat a l'avió i després s'havia d'entregar al control de temperatura.

Aena també ha assegurat que a partir de l'1 de juliol estarà operativa la T1 de l'aeroport madrileny de Barajas, que ha estat tancada durant tres mesos. L'aeroport estudia, a més, la reactivació de l'activitat a la terminal 4 segons com evolucioni la crisi sanitària i econòmica i la fi de les restriccions al trànsit aeri.

La decisió del govern espanyol d'avançar deu dies l'obertura de fronteres internacionals farà que la segona setmana del pla pilot turístic balear quedi diluïtda per la previsible arribada d'una important quantitat de passatgers.

Al juliol també es preveu que reobrin algunes àrees de la T1 de l'aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat i a l'agost ho faran també les terminals T2A i T2B, coincidint amb l'augment de passatgers i operacions aèries. La resta d'aeroports que gestiona Aena aniran reobrint durant l'estiu en funció de les necessitats i la demanda.

Iberia preveu que els passatgers conflictius augmentin a causa de les restriccions

Iberia espera que la reobertura de fronteres provoqui un augment de casos "conflictius", ja que la companyia haurà d'aplicar mesures de protecció a bord de l'avió, en l'embarcament i en el desembarcament. L'aerolínia tem que alguns passatgers no vulguin seguir les normes sanitàries establertes, i, per això, considera que "existeix un alt potencial de conflictivitat".

La companyia afegeix que els passatgers han de conèixer les mesures "amb suficient antelació" i recorda que els passatgers que es neguin a aplicar les restriccions preventives, seran rebutjats. En cas que es produeixin durant el vol, la tripulació aplicarà els "procediments de tractament amb passatger conflictiu en vigor". En qualsevol dels dos caos, les autoritats dels aeroports de sortida o d'origen podran iniciar accions legals per posar en risc la seguretat del vol i la salut de la resta dels passatgers i la tripulació.

Meliá Hotels i NH Hotels pugen un 8% a la borsa espanyola

El sector turístic es comença a preparar per a l'arribada de turistes, en principi a partir de dia 21 de juny, moment en què el govern de Pedro Sánchez preveu aixecar l'estat d'alarma i obrir les fronteres. Aquest dilluns, només un dia després que Sánchez anunciàs l'obertura de fronteres, les cadenes hoteleres Meliá i NH Hotels s'han disparat a la borsa espanyola més d'un 8%, segons indica Efe.

En concret, Meliá ha pujat un 8,12%, fins als 4,63 euros, un fet que suposa la major pujada del mercat continu. Per altra banda, les accions de NH Hotels s'han disparat un 8,07%, fins als 3,84 euros.

Escarrer sent "enveja" de la reactivació turística de Portugal i Grècia

El vicepresident i conseller delegat de Meliá Hotels, Gabriel Escarrer, ha confessat sentir "enveja" de la reactivació turística de països com Portugal o Grècia. "Ho han fet molt bé, amb campanyes molt oportunes que han aconseguit pal·liar l'efecte econòmic i mantenir fora de perill la seva reputació com a destins turístics segurs, segons indica Efe.Considera que la gestió del pla de desconfinament a Espanya "està endarrerit" i, per tant, els clients dels principals mercats emissors no poden viatjar.

Si bé és cert que "l'experiència pilot de les Balears i l'avançament al 21 de juny de l'obertura de fronteres ajuda, encara no és suficient, ja que altres països han recuperat abans les seves quotes de mercat", apunta. En aquest sentit, l'executiu de la cadena mallorquina opina que Espanya "té molt a millorar", però està convençut que "en poc temps" el país tornarà a ser una "superpotència" turística.

stats