Apologia franquista
Societat 09/02/2024

Acusen David Gil d'apologia del franquisme per referir-se al cop d'estat com una "croada d'alliberament"

Així es va pronunciar el conseller del partit ultra en el marc del debat d'una iniciativa sobre la senyalització de carreteres construïdes per presos republicans

ARA Balears
1 min
Els consellers de Vox en el Consell de Mallorca

PalmaMemòria de Mallorca ha acusat aquest divendres el conseller de Vox a Mallorca David Gil de fer aplogia del franquisme en referir-se, aquest passat dijous en el ple, al cop d'estat del 1936 com "la darrera croada d'alliberament". En un comunicat, l'associació per la Memòria ha explicat que Gil es va pronunciar durant el debat d'una iniciativa sobre la senyalització de carreteres construïdes per presos republicans, usant la mateixa terminologia que els militars franquistes.

Memòria de Mallorca ha lamentat, al mateix temps, que el president insular, Llorenç Galmés, no li cridàs l'atenció. L'associació ha comunicat també que davant fets que al seu parer vulneren clarament les lleis de memòria democràtica ha traslladat un escrit a la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques perquè actuï sobre la base de la llei i aplicació les sancions pertinents.

Per la seva banda, Podem al Consell de Mallorca ha presentat una denúncia administrativa a la Conselleria de Presidència del Govern perquè es posi en marxa el tràmit sancionador de la Llei de memòria democràtica. Aquesta llei tipifica sancions d'entre 2.000 i 10.000 euros per fets d'aquesta gravetat. El portaveu de Podem i exsecretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha dit que és "completament indigne" que una persona que està a les institucions "es despatxi d'aquesta manera seguint els dictats del relat franquista de la Guerra Civil". Segons ha recordat Jurado, la repressió franquista aquí a Mallorca "va causar més de 2.000 assassinats per part dels franquistes".

stats