Societat 26/06/2020

Els activistes d'Arran que van protestar contra el turisme massiu al port de Palma aniran a judici

El Jutjat d'Instrucció número 2 ha desestimat el recurs de la defensa que sol·licitava arxivar la causa

Alba Tarragó
2 min
Arran Palma va dur a terme una acció al moll Vell el 22 de juliol per tal de denunciar els efectes negatius del turisme a la ciutat.

PalmaUna dotzena d'activistes d'Arran aniran a judici per l'acció de protesta contra el turisme massiu que van fer el juliol del 2017 al port de Palma. Així ho va decidir el Jutjat d'Instrucció número 2 de la capital balear per mitjà d'una interlocutòria aquest dilluns, 22 de juny.

La Fiscalia demana dos anys de presó a vuit dels acusats, tres anys a tres d'ells i quatre a una d'elles, considerada l'"autora" dels fets. La defensa dels encausats va presentar un recurs d'apel·lació, el qual el Jutjat d'Instrucció ara ha desestimat. D'aquesta manera, deneguen la petició que va fer Arran d'arxivar la causa.

Segons la interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA Balears, "la decisió d'arxivar la causa només podrà ser adoptada quan les diligències de prova evidenciïn de manera objectiva i clara sense necessitat d'interpretacions subjectives l'existència dels fets objecte d'investigació". Així, el que cal determinar és si els fets "tenen contingut punible i es troben sustentats en una mínima activitat probatòria".

En l'acció hi varen participar una quarantena de joves, els quals varen desplegar "pancartes reivindicatives contra el turisme" i varen fer servir "pots de fum, confeti i bengales", diu l'escrit de la Fiscalia. Com que la protesta es va fer davant el restaurant Mar de Nudos, es considera que varen actuar "amb afany d'alterar la tranquil·litat pública". Els fets varen ser denunciats per la Policia Nacional perquè era "una concentració no comunicada".

Amb motiu de la darrera decisió judicial, fonts internes de l'organització juvenil defensen que van presentar el recurs d'apel·lació perquè consideraven que amb l'esmentada acció estaven exercint els seus "drets de protesta i llibertat d'expressió". A més, denuncien que "moltes de les encausades ni tan sols eren al lloc dels fets el dia en què es va fer l'acció".

En aquest sentit, es queixen que allargar el procediment judicial "comporta una despesa econòmica individual i col·lectiva, que suposa més incertesa per a les encausades i més ofec econòmic per a l'organització a causa de la repressió". Així i tot, insisteixen que "malgrat la repressió, el jovent continuarà organitzant-se i denunciant la turistificació de Mallorca i el conjunt dels Països Catalans". "Aquest estiu també hi plantarem cara", conclouen.

stats