Iniciativa
Societat 31/05/2023

Els restauradors volen triar si es prohibeix fumar a les terrasses

Les entitats han signat un acord per declarar espais lliures de fum els locals que ho demanin

ARA Balears
2 min
La iniciativa s'ha presentat aquest dimecres al Bar Bosch de Palma.

PalmaLa Federació Empresarial de Restauració de les Balears (FERIB) ha expressat aquest dimecres que vol triar si es prohibeix fumar a les terrasses. Així, s'han sumat a la campanya de prevenció 'Respir Lliure' de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) per declarar espais lliures de fum les terrasses dels seus locals. La iniciativa s'ha presentat coincidint amb el Dia mundial de la lluita contra el tabac i el president d'AECC, José Reyes, ha explicat que l'objectiu és "mantenir" la prohibició en cas que la llei actual que ho prohibeix, i que se sustenta per l'emergència sanitària de la covid, es derogui.

L'AECC pretén "ajudar a disminuir el consum de tabac" i "augmentar la divulgació per evitar aquest consum". L'associació donarà material divulgatiu als restaurants que s'hi adhereixin. Reyes ha recordat que el tabac "és el responsable directe del 30% dels casos de càncer que es diagnostiquen a l'any" i que "el 2022, només a les Balears, van morir 540 persones a causa del càncer de pulmó".

En referència a l'actual prohibició, ha explicat que no han mantingut reunions amb el PP després de les eleccions i que la campanya serveix per preparar-se "per al moment en el qual la llei decaigui". El president ha insistit que establir espais sense fum "és fonamental per evitar l'inici del consum de tabac en nins i joves".

Per part seva, el president de la FERIB, Alfonso Robledo, ha destacat la importància que "sigui el client i l'empresari qui decideixi si vol una terrassa sense fum". Robledo ha explicat que en el primer dia de campanya "una dotzena de restaurants ja hi estan interessats" i creu que "se n'hi sumaran molts més".

L'AECC i la UIB impulsen una campanya per combatre el consum de tabac al campus

Per la seva banda, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l'AECC han col·locat, en diferents edificis del campus, missatges de la campanya que s'ha engegat aquest dimecres. En aquest sentit, l'AECC i la Universitat formen part, des del curs 2021-2022, del projecte 'Espais sense fum', que inclou la planificació d'actuacions per aconseguir d'una manera progressiva que els espais oberts de la universitat estiguin lliures del fum del tabac.

Pel que fa als missatges, aquests s'han distribuït al voltant dels edificis Guillem Cifre de Colonya, Anselm Turmeda, Guillem Colom Casasnovas, Ramon Llull, Mateu Orfila i Rotger, Antoni Maria Alcover i Sureda, Gaspar Melchor de Jovellanos, Beatriu de Pinós, Son Lledó, de l'edifici Interdepartamental i al costat de l'estació de metro.

stats