Societat 19/01/2024

Acompanyament emocional pels familiars de víctimes feixistes a les fosses de Manacor i Son Carrió

L'Ajuntament del municipi ha fet una crida a tots els que tinguin alguna persona identificada arran de les exhumacions fetes al cementeri de Son Coletes

Sebastià Vanrell
2 min
L’Ajuntament de Manacor s’ha posat al capdavant de la lluita per aconseguir donar veu als familiars de víctimes de la repressió feixista a la comarca

ManacorL’Ajuntament de Manacor s’ha posat al capdavant de la lluita per aconseguir donar veu als familiars de víctimes de la repressió feixista a la comarca. Per això fa una crida a tots els que tinguin alguna persona identificada arran de les exhumacions fetes en tres fases successives del Pla de fosses del Govern al cementeri de Son Coletes, iniciades el juliol de 2020 i que finalitzaren el mes d’abril passat, i també les famílies de les fosses de Son Carrió.

La Institució Pública Antoni M. Alcover acollirà el pròxim dijous 25 de gener a les 18 h una trobada en què hi ha convocades les famílies de les víctimes identificades a Son Coletes, però també aquelles que tenen familiars pendents de localitzar, a més de les que han vist frustrades les seves expectatives.

Anna Miñarro és psicòloga i directora tècnica de l’entitat responsable de la coordinació de l’acompanyament a les famílies de les víctimes possibles i les víctimes trobades en l’excavació, exhumació i identificació dels cossos localitzats a set fosses de la Guerra Civil (el cementeri de Son Coletes de Manacor, el cementeri de Sant Francesc Xavier de Formentera, la fossa de Cala Sant Vicenç de Pollença, la fossa de Son Escrivà de Son Carrió, la fossa de l’hospital de sang de Son Carrió, la fossa de sa Coma i les fosses de l’interior i exterior del cementeri de Son Carrió).

Acompanyament emocional pels familiars de víctimes feixistes a les fosses de Manacor i Son Carrió

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha posat l’accent en “la importància d’acompanyar les famílies emocionalment després d’anys de patiment individual i silenciat, en molts de casos”. “L’acompanyament emocional pot validar les emocions, experiències i dolor de les famílies que han hagut de viure amagant la seva història, a més de ser un reconeixement de la veritat i contribuir a la construcció de la memòria col·lectiva”, ha afegit. “Com a batle i com equip de govern volem continuar amb el suport a les tasques i campanyes de recerca i identificació de les víctimes del franquisme. És un deute que tenim amb ells i les seves famílies que durant més de 80 anys no han pogut ni trobar els represaliats, ni enterrar-los dignament”.

Miñarro explica que la seva tasca té l’objectiu d’acompanyar i tractar els familiars de les víctimes identificades i acompanyar i tractar els familiars de les persones que tenen expectatives de trobar el cos del seu familiar en una excavació. Aquest servei acompanya emocionalment aquestes persones amb l’objectiu d’ajudar a elaborar un dol, sovint llargament silenciat i no reconegut o sí reconegut, però no elaborat, com també incorporar les expectatives dels familiars en el procés d’exhumació, entre d’altres.

Els resultats

L’excavació i exhumació a Son Coletes ha tret a la llum, al llarg de tres intervencions, 14 fosses i ha recuperat almenys 131 víctimes, deu dones com Aurora Picornell, les Roges del Molinar i probablement les milicianes del capità Bayo. De fet, crida l’atenció que de les 20 dones assassinades durant la repressió, 14 eren a les fosses de Son Coletes i, d’elles, ja se n’han localitzat deu. En total, els experts han identificat 14 víctimes i 12 ja han estat retornades als seus familiars.

stats