Societat 08/09/2019

L'abat de Montserrat torna a demanar perdó a les víctimes d'abusos sexuals però descarta deixar el càrrec

Josep Maria Soler es compromet a millorar els mecanismes de protecció de menors

G.G.G / Agències
2 min

Barcelona / Monistrol de Montserrat"Una vegada més condemnem de manera absoluta qualsevol mena d'abús a menors i reafirmem el nostre compromís de lluita contra una problemàtica tan greu", ha dit aquest diumenge l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, durant l'homilia de la celebració de la diada de Montserrat. El màxim responsable de l'institució religiosa ha reiterat així el "perdó" públic a les víctimes d'abusos sexuals per part dels membres religiosos, com ja va fer el febrer passat.

Davant d'una basílica plena, el pare abat Soler ha assegurat que està "consternat" per les conclusions del duríssim informe elaborat per la comissió d'investigació, creada ara fa vuit mesos, que revelaven que el monjo Andreu Soler era un "depredador sexual i pederasta" que va abusar durant 28 anys de diversos menors del moviment escolta.

"Fem nostres els resultats d'aquesta investigació i, per això, vull expressar en nom dels meus germans de comunitat la nostra consternació al conèixer el mal que es va fer a les víctimes", ha admès durant el sermó, on també ha lamentat "els pecats" i "les febleses" de l'Església. L'abat ha reconegut que els "mecanismes de protecció dels menors" de Montserrat han fallat i s'ha compromès públicament a millorar-los "en un termini breu", tot i que sense precisar-ne com. Soler ha tancat l'homilia posant el monestir a "disposició de les víctimes per acompanyar-les, si ho desitgen, en el seu patiment i en la seva recuperació".

No deixarà el càrrec

L'abat pare Josep Maria Soler seguirà al capdavant de Montserrat malgrat que la primera víctima que va revelar haver patit els tocaments del germà Andreu, Miguel Hurtado, hagi demanat la seva dimissió després que transcendís l'informe de la comissió. Soler ha deixat clar en dues entrevistes a TV3 i a La Vanguardia que no deixarà el càrrec perquè compta amb el suport de l'Església: "La Santa Seu, per mitjà del nunci, em va transmetre que no havia de dimitir".

Amb tot, el màxim responsable de Montserrat ha remarcat que els successos "han fet mal" a l'Església: "És com quan s'ha trencat un gerro: encara que el puguis tornar a enganxar, sempre es notarà que s'ha trencat". En aquest sentit, el pare abat ha assenyalat que ha viscut la investigació "amb dolor" però també amb "serenitat", perquè quan Hurtado va explicar-li els abusos que havia patit, mig any després que arribés a Montserrat, va actuar "amb consciència" i va allunyar el monjo de Montserrat. Ha reconegut, però, que quan va parlar amb Soler "semblava que tot plegat no fos veritat". "Ara, sentint el testimoniatge de les víctimes, arribes a la conclusió que realment ha sigut una cosa molt greu", ha admès.

L'informe també ha tret a la llum l'existència d'un segon abusador a Montserrat: el prefecte de l'Escolania entre 1960 i 1968. El monjo – retirat de la vida eclesiàstica l'any 1980– va abusar d'almenys dos menors. "Els nois estaven a la fresca, en erecció, i se'm va escapar la mà", va admetre a l'ARA. Després de conèixer les conclusions de la investigació, el pare abat va parlar amb ell. "Està molt dolgut i ha demanat perdó", ha assegurat.

stats