113 facultatius en quarantena a les Illes Balears per coronavirus

A partir de dilluns s'atendran els pacients amb problemes respiratoris per un circuit específic

113 facultatius, 80 de Son Espases i 33 de Menorca, estan en quarantena per possible contagi del coronavirus, segons han confirmat a l'ARA Balears diferents fonts del sistema sanitari. En resposta a la pregunta de com es preveu fer front a la situació, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assegurat que no "s'escatimaran recursos per contractació de personal sanitari".

D'altra banda, Armengol ha anunciat que al personal del 061 s'incorporaran 60 persones més. Aquest augment de plantilla permetrà obrir 12 noves línies d'atenció.

Consultes específiques per malalties respiratòries i triatge telefònic

Segons ha avançat l'ARA Balears, Salut atendrà a part els pacients respiratoris en consultes específiques, atès que són els que tenen més risc de patir amb conseqüències greus la malaltia del coronavirus. La Conselleria ha confirmat aquesta informació aquest mateix dijous, i ha concretat que la mesura es posarà en marxa dilluns a tots els centres de salut d’Atenció Primària. A més, les proves ordinàries s'ajornaran per atendre casos més urgents.

Salut ha assenyalat que "és molt important evitar al màxim possible les visites presencials de pacients als centres sanitaris". Amb aquest objectiu, per tal de facilitar als pacients l’accés al sistema i gestionar les seves necessitats, els centres de salut implementaran un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris. Aquest sistema prestarà una primera atenció telefònica als pacients que vulguin resoldre dubtes i als que no necessitin una atenció immediata.

El sistema de triatge telefònic distribuirà l’atenció sanitària –seguint criteris clínics– en visites telefòniques, burocràtiques o presencials al centre de salut o a domicili. Tant el Centre d’Atenció Telefònica de Cita Prèvia com els equips d’admissió dels centres de salut estan coordinats per garantir les consultes telefòniques d’alta resolució i evitar exposicions innecessàries de persones susceptibles de contagiar-se.

Aquesta és una de les mesures que s'han pres per evitar el col·lapse de l'atenció sanitària pel possible augment dels casos de coronavirus. 

Aquest dijous dematí a les 12 h, des del servei de cita prèvia de l'IB-Salut asseguraven que molts dels centres de salut de Mallorca a partir de dilluns vinent i durant les dues pròximes setmanes no donaran cites. Tot i així, aquest dijous encara es donen cites per a la setmana que ve.

"L'objectiu és prevenir l'aglomeració de gent malalta als centres. Tot i això, sí que seran atesos per coses urgents", assegura una metgessa d'Atenció Primària a l'ARA Balears, que diu que fa pocs dies Gerència i Salut Pública demanaren a metges i infermers que tancassin les agendes fins al mes de desembre, una ordre que fa unes hores ha quedat desactivada. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF