QUÈ ES COU?
Societat 26/07/2019

Descobrir els secrets del formatge de Menorca

Bep Al·lès
3 min
Descobrir els secrets Del formatge de Menorca

CiutadellaDiuen que el formatge de Menorca és únic, i més quan és artesà i s’elabora a llocs com Son Piris, que enguany ha rebut el Premi Nacional al Millor Mestre Formatger en l’apartat de formatges de vaca, i mitjançant Farmers Way, de Sa Cooperativa del Camp, es poden fer visites guiades a les instal·lacions de Son Piris per viure en primera persona tot el procés d’elaboració del formatge i acabar amb un berenar amb producte local de Menorca davall la porxada del lloc.

El formatge de Menorca està de moda i cada vegada aconsegueix més reconeixements i premis a l’exterior, com és el cas del formatge artesà elaborat amb llet crua de vaca de Son Piris, l’elaborador del qual, David Pons Herrera, ha rebut enguany el premi al millor formatge artesà semicurat de vaca al concurs nacional de mestres formatgers celebrat a Còrdova, en què van participar un total de 437 formatgers de gairebé tota la geografia estatal en les 19 categories del concurs.

David Herbera és l’amo de Son Piris, al Migjorn de Ciutadella des de fa sis anys. Abans havia estat al llarg de 16 anys a Sa Cavalleria Vella, i sempre ha destacat com a formatger a l’illa, i a poc a poc està rebent reconeixements fora com en aquest cas, que l’ha omplert de satisfacció, no sols pel fet de rebre el premi, sinó perquè el formatge artesà de Menorca es posiciona com un dels millors de l’estat espanyol en les elaboracions amb llet crua.

A Son Piris es formatja de dilluns a divendres, mentre que els caps de setmana la llet de les seves 45 vaques es du a vendre, cosa que els permet un lleuger descans.

La feina del lloc es fa a la manera tradicional, amb la família, on la seva dona i els fills, amb l’ajuda del seu sogre de manera puntual, van elaborant els seus formatges al lloc propietat de Sebastià Llull, al camí de la Marjaleta, on hi ha els llocs de Son Tica i Son Foc, entre d’altres.

Dels formatges de Son Piris destaquen els semicurats, per ser mantegosos, amb un punt molt encertat de salinitat que els fa suaus i cremosos i combinen també amb les creacions de la nova cuina menorquina, de la mateixa manera que ho fan els seus formatges vells o curats, que tenen sabor, caràcter i són un clar exemple dels grans formatges de guarda de l’illa.

Son Piris col·labora amb Farmers Way de Sa Cooperativa del Camp i organitza visites al lloc on es pot veure el procés de formatjar i després es fa un berenar amb formatges i embotits de Menorca, acompanyat pels vins de Binitord.

És una bona manera de conèixer el producte i les seves característiques, i cada vegada són més els grups d’amics, associacions i particulars que es posen en contacte amb Sa Cooperativa del Camp i, mitjançant Farmers Way, fan aquesta visita, durant la qual, a més de veure munyir o elaborar les fogasses de formatge, els assistents berenen davall la porxada del lloc i fan un berenar i tast de productes com els diferents tipus de formatge, entre ells el curat, el semicurat i un formatge tendre que se serveix passat per la paella, que és tot un encert i una delícia. També hi tastarem sobrassada, cuixot i carn-i-xulla, a més de botifarró blanc i botifarró negre fregits, coques amb producte de temporada, pa de blat de xeixa, oli de Menorca, sal de Fornells, suc de taronja natural i rebosteria com pastissets i xocolata cuita amb ensaïmada de Sant Joan o coca bamba, com es diu fora de Ciutadella.

Es visiten també el bouer i els estables on hi ha els cavalls amb què la família participa en les festes de Sant Joan.

Si algú està interessat a viure aquesta experiència única es pot posar en contacte amb Sa Cooperativa del Camp o visitar la web de Farmers and Co.

stats