L'antiga presó de Palma podria esdevenir un innovador espai cultural envoltat d'un gran parc

El projecte de Cort inclou una residència per a creatius, una guarderia i 103 habitatges públics

L'Ajuntament de Palma ha presentat avui el projecte per a l'antiga presó, que preveu una modificació del Pla General i que es podria aprovar al pròxim ple. El projecte noté res a veure amb la proposta de l'anterior consistori, governat pel Partit Popular, segons han informat avui diferents responsables de Cort.

Urbanísticament la gran diferència amb el que volia fer el PP és que l'edifici estarà envoltat d'una gran zona verda de 17.000 metres quadrats. " Eliminam  trams de carrer que ens permeten incorporar l'escola al parc", ha assegurat el regidor d'Urbanisme, José  Hila , qui també ha assenyalat que era una reivindicació dels veïnats i del centre educatiu. Així mateix, la nova guarderia i els nous edificis públics que s'han de construir també donaran a aquesta zona. En aquest sentit, l'arquitecte i director general d'Urbanisme, Biel  Horrach , ha explicat que " deixam  de fer ciutats avorrides, per fer ciutats més segures des del punt de vista de la infància i amb perspectiva de gènere".

L'únic que es manté de la proposta del PP és la projecció de 103 habitatges públics i la connexió amb la via cintura i la carretera de Sóller.

Hila  també ha incidit en el fet que tant l'escola com els veïnats de la zona podran gaudir del nou equipament cultural. "Cream nous espais que creen noves centralitats", diu.

Equipament cultural i residència per a creatius  i feina

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha  subratllat  la importància d'aquest nou equipament amb "espais i les  sinergies  que fan falta i són una demanda del sector" i també per la creació d'una residència per a creatius per atreure nous talents". Carrió també ha destacat la feina feta per Som Presó, un col·lectiu del món de la cultura, que ha impulsat la transformació d'aquest espai, en el qual ja s'han fet actes com la presentació del Festival Atlàntida, recentment el Mercat Rata  Market  i el Festival de Swing, la setmana vinent.

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha destacat aquest projecte que, "en aquest temps d'ignorància, amb opcions polítiques que fan difusió de missatges racistes, masclistes i homòfobs, el nostre antídot és el del batle Darder: cultura, cultura i més cultura".

Joana Maria Adrover, regidora de Treball, ha assegurat que Palma Activa donarà un suport d'acompanyament a les iniciatives que generi aquest nou equipament cultural. Aquesta proposta va en la mateixa línia "d'oferir formació i oportunitats laborals que no sigui només  sobre turisme com s'ha fet amb tot el que té a veure amb les noves tecnologies o el sector audiovisual".

Oviedo, Barcelona o València són ciutats on també s'ha optat per no esbucar, com  pretén  el Partit Popular, i per transformar les  antigues  presons  en  nous espais per als barris.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF