Desenterren per primera vegada a les Balears una dona d'una fossa de la Guerra Civil

Es tracta de Joana Vaño Morales, militant de la UGT i del PSOE assassinada el 2 d'octubre de 1936 al coll dels Cucons, entre Palmanova i Calvià

Les tasques d'exhumació de la fossa de Calvià, que varen començar dimarts 9 d'octubre, han donat els seus fruits. La militant de la UGT Joana  Vaño  Morales, assassinada el 2 d'octubre de 1936 al coll dels  Cucons, ha estat trobada. Es tracta de la primera dona  desenterrada d'una fossa de la Guerra Civil de les Balears.

L'investigador calvianer que ha documentat aquesta fossa, Manel Suárez, explica a l'ARA Balears que "s'ha trobat al lloc on s'esperava". La víctima estava enterrada de bocaterrosa amb les mans a l'esquena i nua, com haurien d'estar la resta de les víctimes, que de moment no s'han trobat.

Fins ara només s'havien trobat sis cossos d'enterraments ordinaris que no tenien res a veure amb les víctimes de la Guerra Civil. Aquest fet va desconcertar una mica la directora de l'excavació, Almudena   García - Rubio  Ruiz.

Cal recordar que al llarg del darrer trimestre del 1936 es varen dur a terme múltiples assassinats a les carreteres del municipi de Calvià,  com és el cas de  Joan Ferrà Ferrà i Cristòfol Barceló; a Palmanova; al caló d’en Pellicer i al cementeri de la vila. Hi estan documentades un mínim de 22 persones, tant de Calvià com d’altres localitats. Els assassinats es concentraren en els darrers mesos d'aquell any. 

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF