Crítiques al Pacte per permetre la cursa de bous d'Inca tot i la Llei balear de toros

La tinent de batle de MÉS de la localitat del Raiguer també denuncia irregularitats en la celebració d'aquest esdeveniment

Els animalistes que aquest dissabte s'han manifestat contra la cursa de bous que ha  tingut  lloc a Inca han criticat els partits del Pacte per haver permès que s'hagi dut a terme aquest esdeveniment tot i tenir la Llei balear de toros per tractar d'evitar les corregudes de braus.

Prop  d'un  centenar d'antitaurins s'han manifestat davant la plaça de toros d'Inca amb crits i consignes contra els  assistents  a l'espectacle, que s'anunciava com un homenatge a  Damaso  González, una de les figures del toreig que més s'ha prodigat a les places de les Illes, segons el cartell  de la cursa.

Luis   Miguel  Pérez, portaveu de l'Associació Animalista de les Illes Balears, entitat que ha convocat la protesta, ha  destacat  que la sensació del col·lectiu  és  de " tristesa  i de ràbia" perquè consideren que en el segle XXI aquest tipus d'espectacles ja no s'haurien d'organitzar "ni haurien de ser reivindicats com a cultura o identitat de res".


"És una llàstima que les institucions progressistes que estan al  capdavant  de les institucions balears hagin perdut una oportunitat molt gran de complir la llei que ells mateixos varen anunciar amb orgull i varen aprovar  dient  que no permetria les curses", ha afegit Pérez, qui considera que fins i tot  amb la retallada  que va fer el Tribunal Constitucional de la llei encarà ofereix recursos  per aturar tant la cursa de Palma del passat mes d'agost com la d'aquest dissabte a Inca.

Els animalistes han denunciat que les característiques dels animals no són legals, algun és menor de l'edat establerta, i que tampoc no es compliran els articles de la llei de les Illes, que obliga a fer control  antidopatge  als toreros i als bous abans i després de l'espectacle. També han criticat que s'hagi anunciat que el sobrer, el bou de reserva que es té per si un dels bous  és  retirat per alguna raó, serà torejat entre diverses persones, fet que la llei, segons  els animalistes , no permet.

La regidora de MÉS per Inca,  Alice  Weber, tot i formar part de l'equip de govern d'Inca com a tinent de batle de Cultura i Educació, també s'ha mostrat molt crítica en la celebració de la cursa. Weber ha recordat que la llei estableix que a la declaració responsable del promotor s'ha de fer constar de quina manera es faran  els esmentats  controls antidopatge, cosa que sembla que no s'ha declarat.

Amb aquestes presumptes irregularitats Weber considera que la cursa s'hauria d'haver suspès davant un possible incompliment de la llei. "Demanarem l'acte veterinari anterior i posterior a l'activitat i la resta de documentació per demanar que hi hagi una actuació davant l' incompliment  de la llei i, si hi correspon, una sanció  econòmica ", ha  afegit  la  regidora .

L'acte ha disposat d'un important dispositiu de la Guàrdia Civil i la Policia Local, que han tractat de mantenir la distància entre els manifestats i les persones que han acudit a la cursa. Fins i tot hi ha participat un operatiu del Tedax per tal de comprovar qualsevol objecte sospitós a les proximitats de la plaça de toros.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF