TOCAR TERRA
Societat 16/03/2018

Cooperatives, botigues i vins

Mateu Morro
3 min
Cooperatives, botigues i vins

La Garbancita

Es basa en la relació directa entre els agricultors i els consumidors

Va ser molt interessant la presència a Palma de Pilar Galindo, membre de la cooperativa La Garbancita de Madrid, amb motiu del Dia de la dona treballadora. Aquesta entitat, basada en la relació directa entre els agricultors i els consumidors, subministra aliments ecològics a més de 500 famílies, manté obert un establiment, fa venda per internet, dona suport a projectes d’alimentació ecològica en menjadors escolars i, en general, impulsa tot un seguit d’activitats sobre nutrició i salut, seguretat i sobirania alimentària o foment del diàleg entre el camp i la ciutat. El projecte es basa en l’entusiasme dels seus promotors i un esforç organitzatiu que els ha permès superar, des del cooperativisme, totes les dificultats. En aquest projecte es fa feina des d’una perspectiva ecofeminista, per tal que les dones puguin assumir tots els seus drets i deures, i això és el que va explicar Pilar Galindo.

Agromart

L’empresa porrerenca obre l’onzena botiga

Ahir, divendres, l’empresa porrerenca Agromart, constituïda per un grup de quatre agricultors joves, va obrir la seva onzena botiga. Aquesta vegada Agromart ha arribat a Sóller, al número 97 del carrer de la poetessa Francesca Alcover, un lloc topadís en plena carretera de Sóller al Port. Abans havien de produir per als majoristes, normalment amb uns marges econòmics mínims; avui dia, en canvi, tota la producció d’aquests agricultors es comercialitza a través de les seves botigues i no en tenen prou. Agromart es caracteritza per tenir aliments frescos i d’origen local, fets per ells mateixos, però també per una presentació atractiva i una oferta molt àmplia que inclou tot el que s’ha de menester en alimentació, prioritzant les produccions locals i de qualitat. Ells mateixos han optat per l’agricultura integrada, un model productiu respectuós amb el medi ambient.

La caça i nosaltres

La caça de la cabra mallorquina no sembla res nociu

La caça és una pràctica tradicional que no necessàriament és contrària als objectius de preservar la biodiversitat i l’equilibri ambiental. I no tan sols això, sinó que, ben organitzada, a través del diàleg amb els mateixos caçadors i amb tots els col·lectius implicats, és un dels components imprescindibles en qualsevol gestió adreçada a preservar els recursos naturals. No sembla aconsellable, i menys en un tema com aquest, que implica tanta gent, fer a un costat les polítiques basades en el diàleg entre les parts. D’altra banda, la caça de la cabra mallorquina, o del que s’anomena boc mallorquí, com a activitat regulada que permet obtenir un guany als propietaris, no sembla res especialment nociu. Més aviat al contrari: pot ser un element positiu si ajuda a gestionar millor una població caprina tan sobrepassada com la que tenim.

Les ovelles i els cans

La Conselleria ha respost amb agilitat al problema dels atacs

Hi ha llocs on els ramaders sofreixen atacs de llops i ossos. A les Balears no tenim aquests depredadors, però les xifres d’animals morts són altes. Per això, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha respost amb agilitat al problema dels atacs de cans a les guardes d’ovelles. La posada en marxa d’un protocol d’actuacions entre el servei 112 i la Conselleria ha permès identificar els cans atacants i procedir amb agilitat al peritatge dels danys ocasionats als ramaders. D’altra banda, el conseller Vicenç Vidal es va reunir amb els representants dels municipis per tal d’explicar i analitzar el funcionament d’aquest procediment de resposta ràpida i aconseguir la necessària implicació de l’administració local. Controlar i identificar els cans és una prioritat si es vol reduir o eliminar el problema, però també ho és actuar amb rapidesa per localitzar i capturar els cans i atendre els legítims drets dels ramaders.

Els vins balears van a més

Les vendes augmenten i el mercat insular hi respon bé

Continua el dinamisme del sector vitícola balear, que sembla que aviat es convertirà en el principal sector agroalimentari de les Balears. Les vendes augmenten i el mercat insular hi respon bé perquè té molt de recorregut. Les dades de comercialització dels vins de la denominació d’origen Pla i Llevant, amb un increment del 9% el 2017, són espectaculars i també ho és l’augment de la superfície de vinyet inscrita, amb un 21,85% (dades fetes públiques per l’IQUA). Els consells reguladors fan bona feina i el nivell de qualitat que estan obtenint els cellers de totes les illes és de cada vegada més consistent. Aquesta empenta del sector encara no ha donat tot el que pot donar i anirà a més, per això és important treballar en promoció en el mercat interior i en els mercats exteriors.

stats