El Consell de Mallorca sanciona la residència DomusVi Palma

El Govern balear va intervenir aquest diumenge la residència Sèniors d'Inca, on hi ha 32 usuaris contagiats de covid-19 

El Consell de Mallorca ha sancionat la residència DomusVi Palma per la gestió que va fer el centre de la primera onada de la pandèmia de coronavirus, segons ha informat aquest dilluns el president de l'IMAS, Javier de Juan, durant la visita que ha fet amb la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el centre de Sa Riera, el qual acollirà usuaris positius per covid-19 que siguin asimptomàtics. Aquesta multa encara no és definitiva perquè l'empresa hi pot recórrer en contra. Un altre centre que a hores d'ara té obert un expedient pels mateixos motius és la residència Oasis, també a Palma. En aquest cas, però, encara no s'ha imposat cap sanció.

La Conselleria de Salut del Govern va ordenar intervenir les residències DomusVi i Oasis el passat 11 d'abril per tal de frenar l'expansió del covid-19 entre els seus usuaris i professionals. Llavors, a Oasis hi havia 71 residents contagiats de 106, tres dels quals varen morir. A més, també es varen infectar 18 professionals. En el cas de DomusVi, 61 de 218 residents havien donat positiu en el moment de la intervenció. Quatre varen morir. A més, també es varen contagiar 30 treballadors.

De Juan ha explicat que, com passa amb qualsevol residència en la qual s'acaba intervenint, es va obrir un expedient tant a DomusVi com a Oasis, amb l'objectiu d'investigar si els usuaris varen estar ben atesos i si l'organització de les instal·lacions era correcta. Malgrat que el cas de DomusVi ha finalitzat amb sanció, el president de l'IMAS no ha volgut indicar la quantitat de la multa i ha precisat que l'empresa encara hi pot recórrer en contra. A més de les pertinents sancions, De Juan ha recordat que en casos "extrems" les residències "podrien arribar a perdre l'autorització".

Les residències de gent gran intenten blindar-se amb pocs recursos

Durant la segona onada de la pandèmia, a més de la residència Bell Entorn de Sóller, aquest diumenge es va  intervenir la Sèniors d'Inca, que a hores d'ara té 32 usuaris contagiats –21 dels quals estan hospitalitzats–, segons ha explicat aquest dilluns la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Pilar Costa, després de la reunió del Consell de Govern. Costa també ha indicat que s'han detectat 200 casos durant la darrera setmana, 54 menys que l'anterior.

Segons les dades que ha publicat aquest dilluns la Conselleria de Salut, han mort dues persones més a les residències de les Balears –la xifra total de morts a aquests centres arriba a 143. A més, dels 37 casos que s'han detectat en total a les Illes, 19 han estat a residències.  

D'altra banda, De Juan també ha apuntat que la setmana passada es va haver de fer un cribratge complet a la residència de la Bonanova de Palma, de gestió pública, després de detectar-hi  un brot de deu persones contagiades. Entre els residents es va detectar un positiu més i en total hi ha tres treballadors contagiats.

Per la seva banda, Catalina Cladera ha comentat que el Consell de Mallorca està treballant perquè no hagin de ser intervingudes més residències. "Incrementam, en coordinació amb la Conselleria de Salut, la formació perquè els treballadors estiguin més preparats davant aquesta situació", ha dit Cladera, a més de destacar "el pla de cribratges" que es du a terme als centres de Mallorca per "detectar com més aviat millor l'entrada del virus". La presidenta també ha destacat que la institució insular incrementarà la inspecció, tant laboral com destinada a "identificar situacions de mal funcionament de residències".

Després que el Govern hagi intervengut dues residències privades –Bell Entorn a Sóller i Sèniors a Inca–, Cladera ha destacat la gestió pública de les residències. "Segurament, això ens ha de dur a una reflexió sobre el model de les residències, en general", ha dit.

Una residència per asimptomàtics

La residència de Sa Riera –propietat de DomusVi però gestionada per l'IMAS mentre duri la pandèmia– començarà a acollir els primers 18 usuaris a partir d'aquest dijous. Aquest centre servirà per aïllar durant 14 dies els pacients asimptomàtics que no necessitin hospitalització. El centre té 156 places repartides en 105 habitacions.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF