CIVISME
Societat 27/10/2017

Barcelona sancionarà el sexe al carrer i l’assetjament sexual

La nova ordenança de convivència encareix les multes per soroll i impulsa una xarxa de lavabos públics

Lara Bonilla
4 min

BarcelonaCanvi de paradigma en la nova ordenança de civisme de l’Ajuntament de Barcelona, que, per començar, es dirà “de convivència” perquè vol ser “més integradora, més inclusiva i menys estigmatitzadora”, com va explicar ahir el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania, Participació i Transparència de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. S’evitarà multar els col·lectius més vulnerables i es rebaixa l’import de les sancions a excepció de les que impedeixen el descans veïnal. La nova ordenança s’ha d’aprovar abans de l’estiu i ha d’entrar en vigor la tardor de l’any que ve.

Ciutat integradora: jugar a pilota i lavabos públics

Un exemple d’aquesta voluntat de fer de la ciutat un espai més inclusiu és la creació d’una xarxa de 100 lavabos públics que s’instal·laran per tota la ciutat i que se sumaran als que ja hi ha a Ciutat Vella. Els lavabos s’instal·laran no només en zones turístiques o d’oci nocturn sinó també en espais freqüentats per gent gran i per nens. S’importa el model de París, on ja hi ha lavabos públics que s’autonetegen. També s’ampliaran les superfícies on es puguin fer grafitis amb autorització. “La sanció té més legitimació si donem alternatives”, va dir Asens.

Altres mesures per fer la ciutat més integradora passen per permetre jugar a pilota a l’espai públic. L’ordenança del 2006 era molt restrictiva i tot i que a la pràctica només es posaven de mitjana 40 sancions a l’any, al consistori li preocupava la imatge de ciutat que projecta. La voluntat del govern de Colau no és celebrar que els nens puguin jugar al carrer.

Menys estigmatitzadora: descriminalitzar col·lectius

La nova ordenança vol evitar multar els col·lectius més vulnerables. És el cas dels sensesostre que dormen al carrer. La nova ordenança no sancionarà les persones en situació d’exclusió social que dormen al carrer perquè no tenen alternativa. “Dormir al carrer continuarà estant prohibit, però en lloc de sancionar els sensesostre es comunicarà a Serveis Socials perquè ells en facin el seguiment”, va explicar Asens. També es despenalitza el fet de rentar-se en una font, ja que s’entén que qui en fa ús és perquè no disposa d’un espai privat. Es manté la prohibició de rentar-se amb sabó, però se sancionarà a través de l’ordenança de medi ambient. Penjar pancartes, cartells o distribuir fulletons sense autorització estarà prohibit i la Guàrdia Urbana pot demanar-ne la retirada, però no se sancionarà a excepció dels que tinguin finalitat lucrativa.

Noves multes: assetjament sexual i sexe al carrer

L’ordenança inclou noves infraccions fruit de les preocupacions dels ciutadans. Entre les noves destaca la prohibició de les actituds d’assetjament sexual a l’espai públic, com ara tocaments, arraconaments i persecucions, que se sancionaran amb multes d’entre 1.500 i 2.000 euros, i també es perseguirà la discriminació. Un insult per qüestions de raça serà objecte de sanció, per exemple. També es multarà el sexe al carrer -fins ara només es feia si era retribuït- i ara es prohibeix a la via pública amb concurrència i a prop de llocs on hi hagi menors. És a dir, la parella que va practicar sexe al metro o davant d’un parc infantil a la Barceloneta podrien ser sancionats amb la nova ordenança. La prostitució es regularà per la llei orgànica de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, i se sancionaran els clients però no les prostitutes.

El soroll és una altra de les preocupacions veïnals i la nova ordenança incrementa l’import de les multes per fer soroll a l’espai públic en horari nocturn, així com també el que es fa dins de l’habitatge. Les multes oscil·laran entre els 300 i els 2.000 euros. I també es perseguiran les rutes de borratxera, que estaran prohibides no només a Ciutat Vella sinó a tota la ciutat.

Multes menys cares però més eficaces

La nova ordenança revisa a la baixa l’import de les sancions aplicables. De les poc més de 80.000 multes tramitades el 2015 només se’n van pagar una mica més de 20.000. El pagament d’algunes sancions és molt baix (menys del 5%) i el govern de Colau proposa evitar tramitar sancions que ja se sap que no es cobraran mai, com el cas dels col·lectius en risc d’exclusió. Fins ara, amb l’anterior ordenança, el 70% de les multes relacionades amb la desigualtat social, com ara dormir al carrer, no es pagaven. Només s’augmenta l’import de les sancions per soroll i per consum d’alcohol al carrer i la resta es rebaixen per facilitar que els infractors les paguin. El consum d’alcohol al carrer, com la prostitució, estarà regulat per la llei orgànica de seguretat ciutadana i les multes oscil·laran entre els 100 i els 500 euros.

Durant deu anys d’aplicació de l’ordenança de civisme, el comerç ambulant ha sigut, amb diferència, el principal motiu de denúncia (50% de les denúncies), seguit del consum de begudes alcohòliques (24%) i les necessitats fisiològiques (7%). Les denúncies per penjar pancartes, cartells o distribuir fulletons, així com per contaminació acústica, també han sigut motiu de multes freqüents (5%), mentre que la resta de capítols ha suposat, en conjunt, un 9% de les denúncies.

stats