Societat 15/07/2021

El 90% dels pacients contagiats a les UCI no està vacunat o només té una dosi

La gran majoria està en edats incloses a la campanya de vacunació

2 min
Diversos sanitaris fan una traqueotomia a una pacient a l'UCI.

PalmaNomés 3 dels 26 pacients amb covid-19 que hi ha ingressats a les UCI de les Illes tenen la pauta de vacunació completa. Així, gairebé el 90% dels crítics infectats no està vacunats o només té una dosi, segons el subdirector d'Atenció Hospitalària i de l'IB-Salut, Francesc Albertí. A més, la gran majoria està en franges d'edat incloses a la campanya de vacunació. "L'edat ha davallat, són persones d'entre 55 i 65 anys", ha afirmat Albertí.

Actualment, l'ocupació de les UCI per pacients de coronavirus és d'un 12%, i, per tant, les Illes se situen en un risc sanitari "alt". En aquest sentit, el subdirector ha explicat que l'estada mitjana "és més curta" i "és prest per predir-ho, però la mortalitat sembla que serà menor". Pel que fa a les hospitalitzacions a planta, hi ha 97 pacients, 11 més que dijous.

Francesc Albertí, durant la roda de premsa.

L'increment dels contagis i de les urgències està tensant els hospitals de les Illes, però Albertí ha assegurat que la situació "és de control" i no hi ha "saturació". Ha explicat que hi ha "molta activitat que no és pel covid-19", a causa, sobretot, de l'increment de la població flotant i de la mobilitat. "L'estiu passat no hi havia turisme i hi havia menys mobilitat, ara els accidents clarament han augmentat", ha afegit.

Amb tot, els hospitals ja estan aplicant els plans de contingència per poder fer front a l'augment d'ingressos a causa del virus. L'Hospital de Manacor i el Mateu Orfila ja han disminuït les cirurgies i Son Llàtzer s'està reorganitzant de manera que també "es podrien haver de reprogramar cirurgies". Son Espases encara no es planteja aquesta darrera mesura, però ja ha reorganitzat una planta sencera per dedicar-la a pacients amb covid-19.

La meitat de població vacunada

El 50,6% de la població diana a les Illes ja té la pauta de vacunació completa. Això són 523.723 persones. A més, el 64,8% té almenys una dosi (670.639 persones). En un dia, el Servei de Salut ha administrat 17.166 dosis i, des de l'inici de la campanya, 1.132.739.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears
stats