Societat
Societat 24/07/2023

Prop de 70% dels exàmens de la Selectivitat s'han respost en llengua catalana

Les proves s'han repartit en els dos idiomes oficials a les Balears a petició de l’alumne

ARA Balears
2 min
Dues alumnes de la PBAU de juny

PalmaEl 67,8% dels exàmens de Batxillerat d’accés a la universitat (PBAU, l'antiga Selectivitat) del mes de juny de 2023 s'han respost en llengua catalana. Aquests resultats suposen una disminució de 7,4 punts respecte del curs passat. Del 2009 ençà, els valors oscil·laven al voltant del 80% (l’any 2014 va arribar al 82,6%, el valor més elevat). Des del 2018 ha començat una tendència descendent que enguany ha arribat al valor més baix des del 2006. 

Segons han informat des del Diari de la UIB, en aquest còmput es tenen en compte els exàmens en què s’utilitza el castellà o el català per respondre, amb l’excepció de les proves de llengua catalana, de llengua espanyola i de llengua estrangera.

Els alumnes de Menorca continuen essent els qui usen més el català en els exàmens (91,6%); des del 2006 es mantenen en un ús que supera el 90%. A Mallorca, aquest valor és del 67,6%, tot i que hi ha una diferència considerable entre els resultats dels centres de Palma (52,1%) i de la resta de Mallorca (86,5%). 

També hi ha una diferència important entre Eivissa (49,3%) i Formentera (100%). La diferència a l’illa d’Eivissa es produeix sobretot per l’ús baix del català en els centres privats i concertats, que en quatre anys s’ha reduït en un terç: del 24,0% del 2020 es va passar al 17,19% i el 27,56% del 2022 i el 2021, i enguany ha estat del 15,7%. 

En els IES, en canvi, els valors d’ús del català en els exàmens es mantenen en general més alts, però en quatre anys també s’han reduït una quarta part: del 84,4% del 2020 es va passar a un 76,5% i un 74,5% els anys 2021 i 2022, i el 2023 ha estat d’un 64,4%. 

Mesures cautelars

Des del Diari de la UIB, han recordat també que quan el TSJIB va admetre a tràmit el recurs presentant per una entitat privada i obrí una peça separada per estudiar mesures cautelars contra el repartiment d'exàmens "exclusivament en català" a la Selectivitat, la comissió organitzadora de la PBAU, formada per representants de la Conselleria d’Educació i Formació Professional i de la UIB, va decidir que a la convocatòria ordinària de la PBAU els exàmens de totes les matèries, excepte les de llengües, es repartissin en els dos idiomes oficials a la comunitat autònoma a petició de l’alumne.

La decisió es va prendre quan el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va admetre a tràmit el recurs presentat per l’entitat Plis Educación para Todos Baleares contra el sistema utilitzat fins aleshores. El TSJB havia obert una peça separada sobre les mesures cautelaríssimes requerides per l’entitat que demanava el repartiment dels enunciats en les dues llengües i, en cas contrari, la suspensió de la prova.

Diari de la UIB recorda que independentment de l’idioma dels enunciats, els estudiants que es presenten sempre poden contestar en castellà o català en aquelles matèries que no són de l’àmbit lingüístic.

stats