Societat 10/01/2023

El 67% dels casos que l'Oficina Antidesnonaments de Palma va tractar el 2022 va ser per problemes amb el lloguer

La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, critica que la majoria d'entitats bancàries es neguin a fer contractes socials

2 min
Finques de pisos a Palma./ ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaL'Oficina Antidesnonaments de Palma (OAD) va obrir 720 expedients al llarg del 2022, segons han explicat aquest dimarts la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat de Cort, Neus Truyol, i el director general d'Habitatge, Josep Maria Rigo. Un 67% del total d'expedients (483) va ser per problemes per pagar el lloguer, mentre que 79 casos varen ser per impagament d'hipoteques; 126, per ocupacions, i 32, per altres situacions. Tant el total d'expedients com els que fan referència concretament al lloguer s'han mantingut estables des del 2021, quan l'Oficina va treballar un total de 729 casos, 490 per lloguer. D'altra banda, l'OAD va aconseguir aturar 477 expedients l'any passat , un 60% del total. Truyol ha remarcat que aquest percentatge és molt elevat, sobretot perquè l'oficina és un servei d'intermediació que no té competències directes per aturar desnonaments. La regidora ha reclamat que la llei d'habitatge que prepara el govern espanyol atorgui als ajuntaments competències com la regulació de preus i l'increment d'obligacions dels grans tenidors.

L'OAD ha gestionat un total de 5.818 expedients des de 2015.

"Ens preocupa molt la pujada de preus, el final de la temporada turística i la pujada de l'euríbor", ha dit Truyol. "Pot ser un moment difícil i esperem que l'Ajuntament de Palma no quedi tot sol en la lluita per garantir un dret constitucional com el de l'habitatge", ha afegit la regidora, qui també ha assenyalat la moratòria estatal pel que fa als desnonaments com un dels factors que han contribuït al fet que no hagi augmentat el nombre d'expedients. Des del 2015, l'Oficina Antidesnonaments ha gestionat un total de 5.818 expedients, 1.030 dels quals es varen obrir el 2020, en plena pandèmia. Aquests set anys s'han aconseguit aturar 2.837 desnonaments. La regidora de Model de Ciutat també ha carregat contra bona part de les entitats bancàries, que no respecten el codi estatal de bones pràctiques i es neguen a fer contractes socials. "Ens trobam amb un mur amb la immensa majoria dels bancs propietaris dels habitatges", ha apuntat.

La majoria dels expedients que l'OAD va treballar el 2022 eren de dones (un 61%), encara que les unitats de convivència més vulnerables en matèria d'habitatge són les parelles amb fills.

stats