Societat 03/01/2021

El primer dia de cribratge de la Vileta acaba amb 634 proves fetes i tres positius

Aquesta zona bàsica de salut és una de les que té major incidència de totes les Illes Balears ara mateix

Ara Balears
2 min
Imatges del cribratge a La Vileta

PalmaUn total de 634 proves, tres de les quals han estat positives, és el balanç del primer dia del cribratge poblacional que el Servei de Salut ha organitzat a Son Ximelis-Son Roca en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma. Segons han informat en un comunicat, la detecció d'aquests tres casos positius permetrà rompre la cadena de transmissió.

Cal recordar que aquesta zona bàsica de salut és una de les que té major incidència de totes les Illes Balears ara mateix. En els darrers 14 dies, segons les dades obtingudes a través de proves de detecció d’infecció activa sense depurar, s’han diagnosticat 261 casos, cosa que suposa una incidència de 922,75 casos per cada 100.000 habitants. La taxa de positivitat mitjana de la darrera setmana se situa en l’11,92%, és a dir, que pràcticament quadruplica la recomanada per les autoritats sanitàries.

Aquest migdia, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha donat les gràcies a "les 31.000 persones que han participat ja en els cribratges", que han permès "tallar 241 cadenes de transmissió", que equivalen als 241 casos positius que es varen trobar i, consegüentment, es varen aïllar. "Això suposa que som la comunitat autònoma de tot Espanya que està fent més proves, tant de PCR com de tests d'antígens", ha assenyalat la membre del Govern. "Tenim una taxa aproximada de 3.100 per cada 100.000 habitants", ha afegit.

Per la seva banda, el batle de Palma, José Hila, ha fet "una crida als residents" perquè hi acudeixin. "És molt important per a la seva salut i per a la del seu entorn", ha declarat aquest diumenge al matí davant els mitjans de comunicació. Hila ha recordat que la incidència d'aquesta zona bàsica de salut "està per damunt dels 900 casos per cada 100.000 habitants" i que "la taxa de positivitat supera l'11%".

Aquesta intervenció es fa en dues àrees. Per una banda, els residents dels barris de Son Roca i Son Ximelis podran acudir al col·legi públic del 3 al 5 de gener. Per l'altra, els habitants de Son Xigala, Son Serra-la Vileta, Los Almendros-Son Pacs, Son Flor, Son Peretó, Son Rapinya, Son Vida i Son Anglada podran fer-se els tests al poliesportiu de Son Cotoner del 7 al 9 de gener. En total, podran fer-se un test d'antígens gratuït els 27.000 residents de la zona majors de 16 anys.

Així mateix, els veïns d'altres àrees que tinguin el centre de salut de Son Serra-la Vileta com a referència podran anar al poliesportiu de Son Cotoner qualsevol dels tres dies assignats. Les proves es duran a terme de les 9 a les 18 h excepte dia 7, que començaran a les 12 hores.

Menys pressió a les UCI

La consellera també ha avançat algunes de les dades de la situació sanitària de les Balears, que es tradueixen en bones notícies per als hospitals. "Tenim set pacients menys a les unitats de cures intensives (UCI) que la setmana passada, quan vàrem arribar a tenir-ne més de 90", ha explicat. Segons Gómez, avui hi ha 82 persones a les UCI de les Illes, set menys que ahir.

Malgrat això, ha recordat que "la capacitat de cures crítiques és de més de 300 llits a tota la comunitat", fet que no evita que estiguin "molt pendents de la situació", atès que ja n'hi ha ocupat prop d'un terç. En total, als hospitals de les Balears hi ha més de 400 persones ingressades per covid-19.

stats