Societat 20/09/2022

El 22% de les dones que exerceixen la prostitució a Palma són víctimes de tràfic

El 98% són d'origen extracomunitari i sis de cada deu estan en situació administrativa irregular

2 min
Eivissa continua sent una destinació sexual de primer ordre.

PalmaEl 22% de les dones en situació de prostitució a Palma són víctimes de tràfic. Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe sobre tràfic de persones a Ciutat que ha presentat aquest dimarts l'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma. Així, de les més de 900 dones que són ateses de manera continuada pels serveis municipals, devers 200 són víctimes d'explotació sexual. El 65% s'han identificat en trobar indicis, el 23% es detecten directament i el 12% presenten denúncia.

Segons l'estudi, el 98% són dones d'origen extracomunitari (fonamentalment de Nigèria, Colòmbia, el Brasil i la Xina), i sis de cada deu es troben en situació administrativa irregular. A més, el 15% no té accés a la targeta sanitària. Aquesta inseguretat legal fa que sigui més difícil denunciar: "Tenen por d'acudir a la policia o al sistema de salut i aquesta situació contribueix al procés d'exclusió social i invisibilitat", ha valorat la directora general de Justícia Social, Meritxell Esquirol, que ha instat a modificar urgentment la Llei d'estrangeria.

Esquirol ha subratllat que aquestes dades s'han d'emmarcar en un context estructural de "cultura patriarcal, neoliberal i una societat hereva directa dels processos colonials i neocolonials". Processos que "expliquen l'empobriment sistèmic de la feminització de la pobresa", ha afegit. En aquest sentit, la directora general ha defensat que s'han de prendre mesures davant aquesta situació: "No són dones alienes, viuen amb nosaltres a la mateixa ciutat, en som corresponsables".

En pisos i cases

El perfil de les víctimes és d'entre 25 i 41 anys. El 41% té estudis secundaris i la gran majoria no exercien la prostitució ni eren explotades sexualment als seus països d'origen, sinó que han patit aquesta situació arran del procés migratori. El 51% té almenys una persona a càrrec; el 27%, dues, i el 22%, més de tres. Pel que fa als llocs on ocorre, més de la meitat (el 53%) exerceixen dins pisos o cases, el 36% ho fa al carrer i només el 9% està dins clubs. A més, una de cada quatre viu en el mateix lloc on és explotada.

"Això és el símptoma perfecte d'esclavitud. Estan dins d'un habitatge a disposició de consum les 24 hores i tenen molt poques oportunitats d'establir relacions fora del seu entorn", ha assenyalat Esquirol. L'informe també revela que bona part d'aquestes dones només tenen com a xarxa de suport persones que estan en la mateixa situació i, per tant, "tenen molt poques possibilitats d'establir relacions fora del seu entorn".

Millora de la identificació

El nombre de dones explotades identificades per Cort ha augmentat un 5% respecte de l'any passat, cosa que "evidencia que s'ha millorat el sistema d'identificació", ha valorat la directora general, tot afegint que el repte és encara millorar-lo més. Cal tenir en compte que les més de 900 dones entrevistades són aquelles que tenen una relació continuada amb l'Ajuntament, no totes les que són ateses.

A més, la sociòloga Lourdes Cano, una de les autores de l'informe, ha subratllat que "és impossible saber la dimensió real" i encara més en un context de deslocalització. "Cada vegada més es fa a través de WhatsApp, OnlyFans o plataformes per lligar que són molt més difícils de fiscalitzar", ha afegit. Amb tot, cal tenir en compte que Espanya és un dels principals països de destinació i trànsit de tràfic a Europa i un dels cinc països europeus dels quals procedeixen major nombre de traficants.

stats