Societat 15/06/2022

Un 20% de les persones ateses per Càritas el 2021 eren menors d’edat

L'entitat va prestar servei a un total de 9.249 persones i el 31% acudia per primera vegada a l'atenció social

2 min
Càritas augura que haurà de repartir aliments una dècada més

Càritas Mallorca ha informat que va atendre el 2021 un total de 1.764 infants en situació de risc de pobresa, una xifra que representa més d'un 19% de les persones que van rebre atenció des de l'entitat. En total, l'organització va atendre 9.249 persones i el 37% acudien per primera vegada a l'atenció social, segons recull la memòria presentada aquest dimecres.

De fet, les dades confirmen que "tots els anys s'ha incrementat el nombre de persones ateses a Càritas, la qual cosa demostra la desigualtat", segons ha apuntat la secretària general de Càritas Mallorca, Raquel Ríos. En aquest sentit, Ríos ha destacat que les conseqüències de la pandèmia s'han arrossegat el 2021 amb la precarietat laboral, l'exclusió residencial i la salut psicoemocional com a factors claus de l'exclusió social que han marcat tot l'any passat.

A banda d'això, les xifres apunten que les demandes més urgents a cobrir són les d'habitatge, el pagament de lloguer i els subministraments. Precisament, Càritas ha ajudat a mantenir l'habitatge a 950 persones. Les ajudes per cobrir les necessitats bàsiques, d'alimentació i higiene són també molt significatives, amb un total de 651 ajudes. Aquesta xifra es completaria amb les 4.000 persones ateses als centres de distribució d'aliments.

Sobre la realitat de l'habitatge, el 2021 gairebé un 30% de les persones ateses a Càritas vivia en habitacions rellogades, tant persones soles com famílies. "S'ha evidenciat, després de la pandèmia, la importància de tenir un habitatge que doni seguretat, que doni estabilitat a les persones i famílies, i no sols per tenir un sostre on acollir-se, sinó també perquè si el dret a l'habitatge es vulnera, es vulneren altres drets", ha recalcat la secretària general.

Pel que fa a la situació laboral de les persones que atenem, un alt percentatge, el 58%, estan sense feina. Per contra, les persones que treballen, ho fan a sectors com l'ocupació domèstica o l'hostaleria, la resta treballaven dins l'economia submergida i per compte d'altri, són ocupacions precàries i inestables, una situació no desitjada. Així, Ríos ha assegurat que els treballadors "tampoc arriben" a cobrir les necessitats bàsiques i només el 48% de la població pot cobrir un imprevist econòmic.

El resultat de la feina de Càritas: recollida de roba i voluntariat

En positiu, cal destacar que les accions per a la inserció sociolaboral han tingut com a resultat que 1 de cada 10 persones que varen passar pel programa varen aconseguir una feina, 200 persones.

Per altra banda, Eines X Inserció, l'empresa d'inserció de Càritas Mallorca que gestiona la roba de segona mà i que genera contractes d'inserció, va fer 21 contractes d'inserció en aquest espai. En total, es van recollir 1.078.390 kg de roba, una roba que es recupera i reutilitza a través de la cooperativa Moda Re- que a Mallorca té tres botigues per a la seva comercialització.

Després d'un any excepcional, les circumstàncies van reduir la presència de voluntariat a Càritas Mallorca, però el 2021 s'hi varen incorporar 99 persones, de manera que s'arribà a la xifra total de 694 voluntaris.

stats