Enquesta
Societat 30/06/2023

Un 20% dels homes joves de les Illes no considera greu controlar les amistats de la seva parella

El Govern ha fet públics els primers resultats de l'Enquesta a la Joventut de les Balears

2 min
Les RELACIONS AMOROSES.  MASSA MASCLISME ENCARA? Lectures  Constructives  Prevenint la violència masclista

PalmaUn 19,4% dels homes illencs d'entre 15 i 34 anys de les Balears considera no violent o poc greu controlar les amistats de la seva parella, enfront del 9,8% de les dones. Així ho revelen les dades de l'Enquesta a la Joventut de les Balears, que ha donat a conèixer aquest divendres els primers resultats. Més de 3.000 joves han estat entrevistats sobre aspectes vitals com salut, oci, educació, formació, sexualitat, treball, emancipació o habitatge.

Segons l'enquesta, un 12% dels homes no considera greu el xantatge emocional (en les dones el percentatge és d'un 5%). A més, un 22% dels homes joves creu que no és violent insultar i un 10% veu normal prohibir a l'altra persona fer coses.

Quant a la llengua, es desprèn que un 16% dels joves parlava només en català a ca seva quan eren petits; un 37%, només en castellà. A més, un 5% acostuma a parlar només en català amb els seus amics i un 40%, només en castellà. Amb tot, quan es dirigeixen a un desconegut, un 2,3% ho fa només en català i un 40%, en castellà.

D'altra banda, més del 50% dels joves que han optat pel lloguer ho han fet per les dificultats d'accedir a una hipoteca. Set de cada deu dediquen més del 50% dels ingressos mensuals a l'habitatge i, dels que han pogut adquirir un habitatge, un 46,5% respon que han optat per la compra perquè llogar és igual o més car. Segons l'enquesta, el 34,3% dels joves estan emancipats, i dels que no ho estan, al voltant del 40% afirmen que no ho fan per manca d'habitatge econòmicament accessible.

En referència a la salut, un de cada cinc joves assenyala que ha anat al psicòleg en els darrers 12 mesos. Un de cada tres consumeix alcohol cada setmana i entorn del 65% no fuma mai tabac. Per altra banda, un 15% de les dones enquestades que han mantingut relacions sexuals afirmen que han quedat embarassades sense voler-ho. Quant als homes, al voltant del 30% assegura que utilitza sempre el preservatiu a l'hora de mantenir relacions sexuals.

Altres qüestions rellevants són que un 25% es considera de la seva illa; un 11%, de les Illes Balears i un 23%, d'Espanya. De la mateixa manera, al voltant del 65% d'enquestats afirmen que els interessa "poc" o "gens" la política i un 50% es consideren ateus o agnòstics. A més, un de cada tres joves de les Illes Balears està d'acord amb la relació actual entre la Comunitat Autònoma i Espanya.

Respecte de la cultura, al voltant d'un 50% dels joves ha assistit al cinema els darrers tres mesos i el mateix percentatge, a un concert. Sis de cada deu han llegit com a mínim un llibre en els últims 90 dies i el 75% ha sortit de nit com a mínim una vegada en aquest període de temps.

stats