Societat 29/09/2023

168.000 euros: aquest és l'import que queda a la caixa de resistència de l'Assemblea de Docents

En el punt més àlgid, es va arribar als 700.000 euros, aconseguits a partir de donacions privades i d'esdeveniments, entre d'altres

2 min
Vaga de docents a l'iinici del curs escolar/ ISAAC BUJ

PalmaAquest divendres es compleixen deu anys de la mobilització històrica del 29 de setembre de 2013. Més de 100.000 persones d'arreu de les Balears varen sortir als carrers per protestar contra les retallades i la política educativa i lingüística del PP de José Ramón Bauzá. Abans, dia 16 de setembre, els docents, amb la col·laboració de la resta de la comunitat educativa, havien començat una vaga indefinida. Amb l'objectiu de donar suport econòmic als professionals vaguistes, l'Assemblea de Docents va crear la caixa de resistència. Ara com ara, deu anys després, encara hi queden 168.000 euros.

En una conversa recent amb l'ARA Balears, Tonina Siquier, una de les cares visibles de la Marea Verda de l'Assemblea de Docents, va explicar l'estat del dipòsit. "La guarda l'OCB, que és qui pot tenir un compte al banc perquè té CIF. Està a punt per si fes falta tornar a activar-la per fer front a agressions contra els docents", va dir. Una idea que va confirmar Iñaki Aicart. "Tenim doblers. En aquell moment es varen donar per una lluita i es va acordar en què s'haurien de gastar. Una vegada es va suspendre l'activitat de l'Assemblea, es va decidir que es guardaven en un compte bancari, a l'espera, per si tornen a fer falta".

Fins a 700.000 euros

A principis de 2014, el fons va fregar el seu saldo més alt, en apropar-se als 700.000 euros, a partir de més de 5.600 entrades de doblers. La principal funció de la caixa de resistència va ser donar suport econòmic als vaguistes, i a part dels doblers abonats als treballadors, l'Assemblea també va destinar 7.000 euros a assessorament jurídic. Aquest import es va emprar per donar cobertura legal als estudiants denunciats durant els primers dies de vaga i per fer front a la denúncia contra el diputat Antoni Camps, que en aquell moment estava al PP i després va entrar a Vox. També es va assessorar els quatre directors expedientats (tres a Menorca i un a Menorca) per no voler aplicar el TIL.

Les donacions de caràcter privat varen arribar als 400.000 euros, i també varen aportar capital prop de 100.000 d'entitats. La subhasta d'art, en què es varen posar en joc 250 obres, va recaptar més de 100.000 euros. El concert del 30 d'agost de 2013 a Porreres, per donar suport a la vaga indefinida que començaria el mes de setembre, en va aconseguir 18.000. Hi participaren Biel Majoral, Nou Romancer, Tiu i Equilibristes.

stats