Salut i nutrició 23/08/2021

Tots els hospitals públics de les Balears podran fer el cribratge dels càncers de còlon

Salut destinarà prop de 900.000 euros durant cinc anys a la contractació d'endoscopis digestius per augmentar el diagnòstic precoç

ARA Balears
2 min
L'Hospital Comarcal d'Inca.

PalmaTots els hospitals públics de les Balears podran fer el cribratge dels càncers de còlon i de recte després que el Servei de Salut hagi decidit contractar la instal·lació d'endoscopis digestius, segons ha informat aquest dilluns el Govern. Salut destinarà un total de 882.854,12 euros durant cinc anys a l'abastiment i al manteniment de tot el material necessari, una torre d'endoscòpia completa, dos videocolonoscopis HD i un electrobisturí.

La Conselleria de Salut i Consum pretén millorar les taxes de cobertura poblacional del Programa de Cribratge de Càncer de Còlon estenent-lo a tots els sectors sanitaris. D'aquesta manera, el material s'enviarà als hospitals Son Espases, Son Llàtzer, Hospital Comarcal d'Inca, Hospital de Manacor, Mateu Orfila i Can Misses amb l'objectiu de detectar de manera precoç un càncer o una lesió que pugui arribar a ser maligna.

Cal tenir en compte que un 60% dels casos de càncer colorectal es diagnostica quan la malaltia ja es troba avançada en la regió o a distància, és a dir, amb metàstasi. Així mateix, quan el diagnòstic es fa en etapes primerenques (estadis I i II), la supervivència global pot superar el 90%, per això és tan important el programa de cribratge.

El Ministeri va establir que totes les comunitats han de tenir una cobertura del 100% de la població diana abans de l'any 2024, i aquest és l'objectiu de les Illes. La implantació del Programa a l'Arxipèlag es va iniciar el 2015 en el sector sanitari de Tramuntana i a les àrees de salut de Menorca i d'Eivissa i Formentera, però es va haver d'aturar per culpa de l'esclat de la pandèmia pel coronavirus. Enguany, ja torna a estar operatiu a Mallorca i a Eivissa i està previst començar a implantar-lo al sector de Ponent de Mallorca.

Estils de vida saludables

Cal recordar que cada any moren prop de de 300 persones de càncer colorectal a les Balears i que és el càncer més comú a la Comunitat. Per aquest motiu, Salut Pública informa de la importància de la prevenció precoç i recorda també el gran paper que hi juguen els estils i hàbits de vida saludables. Per prevenir el càncer de còlon, els experts recomanen evitar el consum de tabac i d'alcohol, seguir una dieta alta en fibra i reduir la ingesta de carn vermella i processada, i, finalment, fer activitat física.

stats