Salut i nutrició 11/07/2022

Implanten per primer cop al Mateu Orfila una pròtesi invertida d'espatlla per navegació

L'hospital menorquí és pioner en el servei de salut de les Balears a aplicar-lo

Iván Martín
2 min
Hospital Mateu Orfila de Maó.

MAÓEl servei de Traumatologia de l'hospital Mateu Orfila de Maó ha fet servir per primera vegada la navegació per implantar una pròtesi invertida d'espatlla. Tot i que aquest procediment s'empra en altres tipus de cirurgia protètica, com la de genoll o maluc, l'hospital menorquí és pioner en el servei de salut a aplicar-lo per col·locar una pròtesi d'espatlla invertida amb navegació.

La intervenció quirúrgica es va dur a terme el passat mes de febrer en dos pacients, d'uns seixanta anys, que en aquests moments es troben en procés de rehabilitació per recuperar la funcionalitat i mobilitat del braç, després d'una estada hospitalària de només dos dies. Per a aquestes intervencions, l'equip de Traumatologia, que encapçala el doctor Luis Prieto, va comptar amb la col·laboració del doctor Luis Roca, de l'hospital Virgen Macarena de Sevilla. La pràctica quirúrgica també va generar l'expectació de traumatòlegs d'altres hospitals de les Balears, que van anar a Menorca per veure en directe aquesta innovació.

Segons explica el doctor Prieto, la navegació es fa servir en casos complexos de pacients que, a més d'una artrosi severa, presenten una lesió completa i irreparable dels tendons de l'espatlla. Per dur a terme aquest tipus d'intervencions, cal un estudi preoperatori complet de les lesions, amb una tomografia axial computada de reconstrucció tridimensional de les estructures òssies de cada pacient. A continuació, amb el programari adequat, durant l'acte quirúrgic es col·loca l'implant i els seus components en la posició correcta, segons la planificació prèvia. D'aquesta manera s'aconsegueix posar la pròtesi d'una manera molt més precisa i en menys temps quirúrgic, amb la qual cosa es redueixen els índexs de complicacions.

L'implant de la pròtesi invertida d'espatlla per navegació és un èxit que també implica el servei de diagnòstic per imatge de l'hospital i la disponibilitat dels seus professionals i ha estat possible gràcies al nou TAC d'última generació, que es va adquirir el febrer de 2021 i que permet fer estudis de radiodiagnòstic més avançats i de gran qualitat tècnica. Les pròtesis invertides d'espatlla es posen a l'Hospital Mateu Orfila des de l'any 2012.

stats