Salut i nutrició 11/09/2020

El coordinador de les UVAC de Menorca creu que s'ha "aplanat" la corba de contagis

Ho atribueix al descens del turisme i les activitats socials

Ivan Martín
2 min
El doctor Vidal supervisa les proves massives PCR i l'estudi de serologia que s'està duent a terme a Ciutadella.

MaóEl coordinador de les Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus (UVAC) de Menorca, el doctor José Antonio Vidal, assegura que la situació epidemiològica de l’illa ha millorat i s’ha aconseguit “aplanar” la corba ascendent de contagis per la covid-19, especialment els detectats a Ciutadella. “Se n’han produït pocs casos els darrers dies i estam millor”, ha dit. Així mateix, ha recordat l’evolució del virus en els mesos de temporada: “A finals de juny no en teníem pràcticament incidència, durant el juliol es varen detectar positius en turistes, però l’agost s’ha traslladat a residents, associats a actes familiars o socials”.

Vidal atribueix el descens de la corba a la reducció de les activitats socials a partir de setembre i a la partida dels turistes. “Si la població manté les mesures sanitàries i continuam amb un o dos contagis per dia, serà difícil que la covid-19 es propagui”, ha afirmat. Ha afegit que “d'aquí a deu dies esperam una baixada considerable de les xifres d’afectats”.

D’altra banda, el coordinador de les UVAC fa una valoració positiva d’aquests equips. Destaca la importància de la seva implantació, perquè “som com un mur de contenció”, i explica les diferències entre un positiu resident i un visitant: “Quan un turista dona positiu i procedim a rastrejar el mapa de contactes, ens trobam que no s’ha relacionat amb la població local, de manera que els contactes estrets es redueixen al seu entorn familiar. En canvi, els residents positius tenen més contactes i per això hem detectat més contagiats”.

Per acabar, Vidal reivindica el paper dels professionals sanitaris des de l’inici de la pandèmia: “La gent ha de saber que totes les mesures que prenem són per protegir qui és al nostre costat. Quan empram la mascareta, ens netejam les mans i mantenim la distància social, no ho fem per la salut individual, sinó per la col·lectiva”.

Actualment hi ha tres UVAC a l’illa: a Ponent (Ciutadella), zona centre (es Mercadal, Alaior, es Migjorn i Ferreries) i Llevant (Maó, es Castell i Sant Lluís).

stats