Salut i nutrició 06/07/2018

Com afecta la calor al teu cos?

La calor excessiva pot generar als esportistes signes i símptomes que inclouen confusió, irritabilitat, problemes del ritme cardíac, marejos, nàusees, problemes visuals i fatiga

J.genovard
2 min
Imatge d'arxiu d'EFE.

PalmaFer exercici en un clima calent afegeix pressió extra al cos de l'esportista. Els experts sempre han recomanat que els atletes prenguin les mesures necessàries per cuidar-se a l'hora de practicar exercici amb calor per evitar el risc de sofrir una malaltia greu.

Tant l'exercici com la temperatura de l'aire augmenten la temperatura corporal central. Per ajudar a refredar el cos, el cor envia més sang a circular a través de la pell, i això deixa menys sang als músculs i alhora augmenta el ritme cardíac. Si la humitat és també alta, el cos de l'esportista s'enfronta a una tensió afegida perquè la suor no s'evapora fàcilment de la pell. Això fa augmentar considerablement la temperatura del cos.

Malalties relacionades amb la calor

En condicions normals, la pell, els vasos sanguinis i el nivell de transpiració són causes de la calor excessiva. No obstant això, aquests sistemes de refredament natural poden fallar si l'esportista està exposat a altes temperatures i humitat durant molt de temps, ja que sua molt i no s'hidrata suficient. El resultat pot ser una malaltia relacionada amb la calor. Algunes d'aquestes malalties poden ser molt lleus, però també bastant greus.

Les rampes per calor: Són contraccions musculars doloroses. Els músculs afectats poden sentir-se tibants al tacte. Tot i que la temperatura corporal pot ser normal i que quan l'esportista sofreix rampa pot continuar competint, els experts recomanen tractar de reduir l'activitat física.

Síncope de calor i col·lapse: Una síncope per calor és una sensació de mareig o desmai causat per les altes temperatures. Sovint es produeix després de practicar exercici durant un llarg període de temps o en aixecar-se ràpidament després d'estar assegut durant una bona estona. Amb un col·lapse associat amb l'exercici, l'atleta se sent marejat o gairebé desmaiat immediatament després de fer exercici, com per exemple després d'una cursa.

L'esgotament per calor: Amb un augment de la calor, la temperatura corporal s'eleva. Aquest fet pot provocar que l'esportista experimenti signes i símptomes que inclouen nàusees, vòmits, mal de cap, feblesa i pell freda i humida. Si l'atleta no duu una cura de les seves condicions físiques i també de la hidratació, pot patir un cop de calor.

El cop de calor: Aquesta és una situació d'emergència potencialment mortal que ocorre quan la temperatura corporal és major de 40ºC. Si el cop de calor es produeix durant l'exercici en clima calent i humit, es pot continuar suant per una estona després d'acabar de fer exercici.

La calor excessiva pot generar signes i símptomes que inclouen confusió, irritabilitat, problemes del ritme cardíac, marejos, nàusees, problemes visuals i fatiga. En algun d'aquests casos es necessitarà atenció mèdica immediata per prevenir el dany cerebral, la insuficiència orgànica i fins i tot la mort. Així que no s'ha d'anar alerta a sortir al carrer a hores en les quals el sol pega molt fort, perquè podria ser més perjudicial del que es pensa.

stats