ELECCIONS
Balears 10/05/2015

L’esquerra es mobilitza per canviar el blau del mapa

La gran incògnita és si el desgast del PP en l’àmbit autonòmic i estatal també influirà en els municipis

M. Pinya / M. Bonnín
7 min
L’esquerra es mobilitza per canviar el blau del mapa

Palma / ManacorLes eleccions del maig de 2011 tenyiren de color blau la majoria de municipis de Mallorca. La política agressiva de José Ramón Bauzá respecte de temes de consens amb assumptes com la llengua i l’educació varen despertar les crítiques de moltes veus conservadores i fins i tot populars, sobretot, als pobles. Bauzá ha tingut des de principi de legislatura un problema d’imatge i de manca de connexió amb la Part Forana, que s’ha esforçat a redreçar massa tard. Emperò està per veure si el conservadorisme sociològic de Mallorca acaba pesant més que no el vot de càstig a les polítiques dels populars. També és cert que, com s’ha demostrat en els casos d’Alaró, Deià i Vilafranca, les imputacions dels caps de llista han demostrat que la força dels candidats s’ha posat per davant de la marca del partit, desgastada segurament més des del Consolat que des dels ajuntaments, en alguns casos.

Més enllà d’això, a diferència d’altres eleccions, en què normalment només era el vot de l’esquerra el que es dividia i multiplicava, el 24-M els ciutadans tindran també a molts pobles altres opcions de dreta o centredreta. El Pi es juga el partit a les eleccions municipals, i així ho ha demostrat fent feina de formigueta durant aquests quatre anys i que li permet presentar candidatura a 41 dels 53 municipis de Mallorca.

Està per veure quina és la força, finalment, de les candidatures nascudes a diferents municipis de forces vinculades a Podem, com Som Binissalem, Volem Manacor, o Calvià Sí se puede. MÉS suma forces a molts municipis amb Esquerra Republicana, a diferència del que ha succeït en l’àmbit autonòmic, on Joan Lladó dóna suport al Guanyem de Manel Carmona.

Pel que fa al PSIB-PSOE, en caiguda lliure a les eleccions de 2011, s’haurà de veure si pot conservar la batlia de Lloseta, feu històric del partit, després de la crisi patida arran del procés judicial del batle. L’escenari es presenta interessant a Pollença, amb el batle enfrontat amb el PP i amb nous partits, com Junts avançam, i noves cares a Alternativa. També Manacor serà plaça per mirar de prop el diumenge electoral, ja que la crisi de Pastor amb el PP podria reconfigurar el mapa polític al municipi.

Per molt que als pobles el vot té un component personal, el desgast del PP en l’àmbit autonòmic i estatal, sens dubte, hi jugarà un paper, però el que està per veure és si l’esquerra, que està més mobilitzada que fa quatre anys, podrà canviar el color d’un mapa en el qual predomina el blau.

1.- Tramuntana

El PP ha governat aquest mandat a la majoria dels municipis de la Serra, amb l’excepció de Valldemossa, Esporles, Banyalbufar i Puigpunyent. Els comicis del 24-M arriben amb algunes novetats en aquesta zona. Miquel Ensenyat, batle d’Esporles durant 10 anys pel PSM, encapçala la llista de MÉS al Consell i no es presenta a la reelecció. Tampoc no es presenta el qui fou batle de Fornalutx des de 2003, Joan Albertí (PP), ni Jaume Isern (PP), batle de Bunyola, que està imputat. Repetiran, en canvi, Bartomeu Jover, batle d’Estellencs (PP), que competirà amb Per Estellencs, encapçalat pel qui ja fou candidat del PSIB el 2011, Giuseppe Sturniolo. També Mateu Ferrà (El Pi), actual batle de Banyalbufar, o Carlos Simarro (PP), batle de Sóller. A Deià, la imputació de la batlessa del PP i les normes de Bauzá han fet que es presenti com Junts per Deià, contra l’Agrupació DEIA, que torna a encapçalar Lluís Apesteguia.

2.- Ponent

El Ponent també ha estat d’hegemonia popular aquest quadrienni. A Calvià, feu del PP des de l’any 2003, quan Carlos Delgado li prengué la vara a Margarita Nájera (PSOE), s’hi presenten aquestes eleccions fins a vuit candidatures. L’espasa de Dàmocles de la imputació pel cas Ràdio Calvià ha salvat finalment José Manuel Ruiz, que es presenta pel PP amb l’aval de Bauzá, que l’ha mantingut amb càrrec públic fins ara. Director general d’IB3 fins a l’octubre, fou nomenat dies després gerent del Centre Balears Europa. Antonio Rami, torna a intentar-ho amb Transparencia por Calviá. El PSIB confia en Alfonso Rodríguez, mentre que l’esquerra (EU-MÉS) s’uneix amb Esquerra Oberta, que encapçala Rafel Sedano; al marge de Sí Se Puede Calvià.

A Andratx, Jaume Porsell torna a ser l’aposta del PP en detriment de Llorenç Suau. Sis llistes es presenten i l’esquerra es fragmenta entre MÉS, Guanyem, Frente Popular i PSOE. El Pi completa les candidatures en aquest municipi.

3.- Migjorn

Una comarca de cinc municipis d’hegemonia popular. A Llucmajor, Joan Jaume Mulet torna a presentar-se a la reelecció, després d’ostentar la batlia des de l’any 2008, quan va haver de substituir Lluc Thomàs, condemnat. El PP hi governa des de l’any 1991 i, de fet, només hi ha hagut un mandat durant el qual la dreta no hi hagi comandat. Un total d’11 llistes s’hi presenten aquesta vegada, i entre les novetats: Sí se puede Llucmajor, El Pi i Guanyem. Retirada la històrica del PSM Joana Lluïsa Mascaró, encapçala la llista de MÉS Jaume Tomàs. A Campos, Sebastià Sagreras (PP) es presenta a la reelecció, després d’un mandat que va començar convuls, amb una moció de censura contra Joan Juan i en el qual Peixet ha governat amb +Acció, que desapareix del panorama polític. Apareixen, en canvi, MÉS, Volem Campos i El Pi. No hi falta tampoc el PSIB. A Felanitx, Biel Tauler també torna a repetir amb el PP, contra el Bloc per Felanitx, El Pi i el PSIB. Les bones perspectives de l’esquerra es concentren aquí en el Bloc. A Santanyí un partit nou, Alternativa, concentra l’esquerra nacionalista i la més propera a Podem. Llorenç Galmés (PP) es presenta a la reelecció, després de més de 20 anys de governs del PP. A ses Salines l’esquerra ha unit forces i es presenta junta amb Endavant (PSIB, MÉS i Independents) per tal d’intentar desbancar Maria Bonet, actual batlessa (PP). El Pi tanca les candidatures.

4.- Pla

Comarca de situacions insòlites, el Pla ha tengut aquesta legislatura un poble governat pel pacte PP-Assemblea per Sant Joan (ara dins MÉS). Després del 24-M podria formar el primer consistori monocrom, de color lila, a Ariany. S’hi presenta El Pi, que té sis dels set regidors actuals; i el PSOE, que no en té cap. A Petra, MÉS aspira a la revàlida després de 20 anys i una legislatura en minoria marcada per la tensió. La majoria absoluta del PSOE d’Algaida es posa a prova amb un canvi de cares al capdavant, i les del PP a Maria i Montuïri, o la d’El Pi a Costitx, repeteixen caps de llista. Els populars també tenen absoluta a Lloret, però no a Llubí. Als dos pobles s’han creat noves agrupacions progressistes. A Santa Eugènia i Porreres, Xisco Martorell (PP) i Xisca Mora (El Pi) es presenten per primera vegada, però ja han estat batles. Sencelles s‘ha fragmentat per l’esquerra i a Sineu el pacte PP- El Pi té una difícil reedició després de l’escissió dels populars a la dreta i la creació a l’esquerra de Gent per Sineu. A Vilafranca, el Partit pel Poble del popular Montserrat Rosselló té el camí més pla després de l’escissió de +Vi en dues candidatures.

5.- Nord

Només una majoria absoluta, la del PP de sa Pobla, es posa a prova aquest 24-M. A Alcúdia, Coloma Terrassa es presenta a la reelecció pel PP, i la regidora no adscrita, Carme Garcia, ha fet un partit nou. PSOE i El Pi aspiren a millorar resultats i poden aparèixer nous actors com Gent per Alcúdia o Ciutadans. A Pollença, Tomeu Cifre es presenta amb agrupació electoral i més predisposició de pactar amb El Pi que no amb els seus excompanys del PP. A l’esquerra, Junts Avançam i Alternativa poden dur un canvi de govern de pacte difícil. La coalició Suma pel Canvi es posa a prova a Santa Margalida, amb Joan Monjo finalment unit a El Pi i un PP que va fer una demostració de força en la presentació. A Muro, un consistori fragmentat fa preveure pactes de més de dos partits.

6.- Raiguer

Dos feus del PSM, Santa Maria i Campanet, es posen a prova a la comarca del Raiguer després d’una legislatura en què no han tingut absoluta. En el cas de Campanet, han vist com el pacte amb el PSOE es rompia sense possibilitat d’entesa. També es posen a prova dues històriques majories absolutes: la del PP a Selva i la del PSOE a Lloseta, que podrien veure la seva fi. A Selva, la divisió interna del PP de Joan Rotger i la creació d’una nova formació progressista poden decantar la balança. A Lloseta, els efectes col·laterals de la condemna al batle Bernat Coll per prevaricació, que posà fi a la divisió de l’agrupació socialista en dos, també. A Mancor, on governa el PP per majoria absoluta, el batle Joan Antoni Ripoll, que va substituir Bernadí Coll a meitat de la legislatura, es presenta per primera vegada com a cap de llista. L’augment de població que ha sofert el municipi, sumat a la mobilització de MÉS durant aquests quatre anys, afegeixen incertesa als resultats. A Binissalem i Marratxí, les urnes valoraran les dues majories folgades del PP, amb Jeroni Salom i Tomeu Oliver, que repeteixen com a candidats. El PP amb majoria absoluta de Joan Simonet es presenta sota les sigles de Junts per Alaró per esquivar el codi ètic. A Consell i Búger, PP i PSOE, respectivament, hi han governat amb pactes aquesta legislatura.

7.- Llevant

Després de l’expulsió d’Antoni Pastor del PP, aquesta comarca és l’única de l’illa que no té cap batle del PP. Manacor és, aquí, la gran incògnita, ja que, després de 12 anys, el batle actual ja no s’hi presenta i El Pi recull part dels suports que abans eren del PP. Volem apareix dels cercles de Podem, i Guanyem, de l’entorn d’EU. AIPC s’alia amb els S’Illoters, i MÉS pensa que pot superar els actuals tres regidors que tenen ara el PSM i Esquerra. PSIB repeteix candidata i el PP, que presenta Pedro Rosselló, es preveu que sigui la llista més votada tot i la crisi amb Pastor. A Sant Llorenç, feu dels independents de Son Carrió, Mateu Puigròs hi repeteix, després de 16 anys de batle. El 2011 el PP fou la llista més votada i Puigròs hagué de pactar amb el PSIB i l’agrupació d’Independents. La novetat aquí és la fragmentació de l’esquerra, amb fórmules d’Esquerra Republicana i EU, al marge de MÉS i PSIB. També hi és El Pi. A Son Servera el PSIB estrena candidata: Natalia Troya, i Barrientos tanca la llista. Hi repeteixen Antoni Servera (Independents) i Ciutadans. Neixen MÉS, El Pi Guanyem i ON SS, amb Toni Cànoves. El PP aspira a recuperar la majoria perduda el 2007 amb Jaume Servera. Artà no mostra grans canvis respecte de 2011, excepte l’aparició d’Alternativa per Artà. Desapareixen ERC i IV, el regidor dels quals tanca els suplents d’Alternativa. CxI es transforma en El Pi i el PSIB canvia el candidat: M.Fca Servera per Manuel Galán.

stats