Publicitat
Publicitat

Bonet i Mesquida convoquen l'esperit de Rosselló-Pòrcel

'De vida ardent' tanca una sentida Nit de la Cultura

La segona part de la gala de la Nit de la Cultura va estar protagonitzada per l'estrena de De vida ardent, un espectacle que Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida han preparat basant-se en la vida i l'obra de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, el primer poeta modern de Mallorca, nascut l'any 1913 i mort de tuberculosi l'any 1938, i de qui enguany s'ha commemorat amb diversos actes el centenari del seu naixement.

L'espectacle de Bonet i Mesquida, amics des de fa molts d'anys, còmplices creatius en més d'una ocasió, va ser commovedor, didàctic, molt vibrant i passional.

Acompanyats al piano per Dani Espasa, al contrabaix per Miquel Àngel Cordero i a la percussió per Antonio Sánchez, i en un escenari decorat per nombroses camisetes verdes i on de fons es podia veure un vídeo amb imatges de la gran mobilització del 29 de setembre passat, Bonet i Mesquida varen explicar, resumidament, els fets més significatius de la vida de Rosselló-Pòrcel: els seus orígens en el si d'una família humil de Palma; el mestratge de Gabriel Alomar; la beca que li va permetre d'anar a estudiar a la Universitat de Barcelona; la seva amistat amb Gabriel Fuster Mayans Gafim i, sobretot, amb Salvador Espriu; el seu compromís amb la República; la seva ideologia catalanista i esquerranosa; la seva condició de pont entre la cultura catalana i la castellana, i, a la fi, la seva mort…

Naturalment, el plat fort de l'espectacle varen ser les cançons de Maria del Mar Bonet a partir dels poemes de Rosselló i els poemes recitats per Mesquida. Jugant amb les diferències entre les dues veus -diamantina i torrencial la de Bonet; greu, turbulenta i densa la de Mesquida-, els dos intèrprets ompliren l'escenari amb els versos plens de simbolisme i potència del poeta mallorquí. Ronda amb fantasmes, En la meva mort, Sóller, Sonet marí, Auca, el sempre impressionant i estremidor A Mallorca, durant la guerra civil… No hi va faltar cap ni un dels seus textos més emblemàtics.

Incandescència perdurable

Amb només tres llibres publicats i amb només vint-i-cinc anys d'existència, Bartomeu Rosselló-Pòrcel va ser com un meteorit fulgurant que, amb la seva trajectòria fugaç però rutilant, féu estremir i aconseguí transformar per sempre més el cel de la literatura catalana. Justament, un dels mèrits de l'espectacle de Bonet i de Mesquida és com varen aconseguir transmetre al públic aquesta qualitat d'incandescència breu però perdurable que desprenen tant la vida com l'obra de Rosselló-Pòrcel.

La conclusió de l'espectacle, una pura apoteosi de la veu, la lírica i l'esperit lúdic, va consistir en les veus de Bonet i Mesquida cantant plegades el poema neopopularista Història d'un soldat. Va ser un final entranyable per a una actuació molt emocionant.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF