EXCURSIONISME
Societat 03/03/2014

Els escaladors es mobilitzen contra les taxes

Dia 17 faran una entrega de firmes a Jaime Martínez, conseller de Turisme

Margalida Bonnín
3 min
TRAVES PER ACCEDIR A LA MUNTANYA Els escaladors s’han mobilitzat per donar a conèixer els problemes que pateixen per poder practicar el seu esport preferit. Protesten contra els impostos i n’han fet difusió a través de la plataforma change.org, on ja han recollit 4.000 firmes i que ha tingut repercussió internacional.

Bunyola.“He anat moltes vegades de viatge a Mallorca per escalar. Però si aquestes taxes s’apliquen realment, no hi aniré mai més!”. Aquest és un dels comentaris que es poden trobar en la recollida de firmes on-line que un grup d’escaladors de Mallorca ha posat en marxa per protestar contra els nous impostos a la muntanya. En aquest cas, és un turista suís i la seva firma va acompanyada de 750 més.

Les traves per accedir a la muntanya afecten el turisme d’escalada que ve a Mallorca. Amb aquesta premissa, els escaladors de l’illa s’han mobilitzat per difondre els problemes amb què es troben per practicar aquest esport. A més de la recollida de firmes a través de la plataforma change.org (en castellà, amb 4.000 signatures, i en anglès), la notícia ha arribat a revistes especialitzades en l’àmbit internacional, com Rock & Ice i UK Climbing. “Molts escaladors han cancel·lat el seu viatge a l’illa”, explica Derek Watson, un dels impulsors de la iniciativa. El motiu és que l’esportista “no es vol sentir com si dugués a terme una activitat furtiva”, afegeix.

El conflicte

Les protestes contra els impostos a la muntanya s’iniciaren a partir de final de 2012, quan l’Ajuntament de Bunyola publicà un ban municipal en què publicitava la nova normativa, que estableix el pagament de 10 € per escalar als terrenys municipals de la comuna. Després d’intentar parlar-ne amb el batle, per convèncer-lo que aquesta mesura seria, en realitat, negativa per al municipi i no aconseguir-ho, “ens vàrem començar a mobilitzar contra la taxa”, expliquen des de l’associació Escalada Sostenible.

La primera mostra de rebuig tingué lloc a la marató de Bunyola del novembre passat, en què alguns escaladors varen córrer amb camisetes reivindicatives. Pel col·lectiu, la taxa no té sentit i és contradictòria. “No fan pagar als bunyolins. Això significa que l’Ajuntament de Campos hauria de fer pagar als bunyolins per anar a nedar al Trenc?”, diu Watson.

L’activació del col·lectiu comença a donar els seus fruits. Segons informa Watson, el 17 de març es durà a terme una reunió amb la Conselleria de Turisme, en què es tractarà el tema, i també està prevista una trobada amb el batle de Bunyola, Jaume Isern.

Per altra banda, se cerquen noves fórmules per solucionar els conflictes que poden sorgir entre l’administració i els excursionistes i escaladors. En aquest sentit, està en procés la creació d’un enllaç balear de l’associació estatal Escalada Sostenible. Aquesta entitat va néixer per donar resposta a les restriccions administratives i per fer de mediadora entre els escaladors i els propietaris de finques i gestors ambientals.

La negociació, però, no només és unidireccional, ja que també tracta de conscienciar els esportistes de l’impacte ambiental que provoca la seva activitat. Per aquest motiu, a final de mes també es durà a terme una jornada de neteja a Cala Varques, una de les zones emblemàtiques per practicar psicobloc (escalada sense cordes i per damunt la mar) a l’illa i al món.

Els problemes d’accés a Mallorca estan localitzats en diferents punts. Per una banda, existeixen els propietaris privats que fan pagar per accedir a les finques, com és el cas de la finca de Massanella, que cobra l’entrada a 4 euros als excursionistes residents a Balears i a 6 per als forans. Per l’altra, hi ha els ajuntaments que cobren per escalar, com el cas de Bunyola, i els que intenten fer-hi front, com és el cas de l’Ajuntament de Manacor, que ha alertat del perill de practicar psicobloc a les cales verges. Finalment, una de les iniciatives que preocupa més el col·lectiu és el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), que requereix una sol·licitud a la Conselleria per practicar l’escalada a la serra de Tramuntana, a més de marcar “zones d’exclusió” per protegir la fauna i la natura.

stats