Publicitat
Publicitat

2014UN ANY DECISIU

Juan Antonio Bayona: "Si el govern espanyol no fa res, la taquilla continuarà enfonsant-se"

"L'any apunta fort: s'estrenarà un nou 'Torrente', un nou 'Mortadelo' de Fesser i un nou Amenábar"

Com a la majoria de directors, a Juan Antonio Bayona no li agrada parlar de projectes futurs fins que no s'han concretat. Warner ja va confirmar fa unes setmanes que s'encarregarà de dirigir la continuació de Guerra Mundial Z, una producció en què començaria a treballar a finals del 2014. Però és possible que, abans i tot, Bayona filmi una altra pel·lícula que, en principi, es rodaria a Espanya. "Estem intentant posar-ho en marxa, ja veurem què passa", diu sense entrar en detalls sobre el projecte.

Pel que fa al seu futur professional imminent, l'única certesa que té és l'estrena a la primavera de Penny Dreadful, una sèrie produïda per Sam Mendes sobre l'origen d'alguns monstres clàssics del terror. "És la sèrie que espero amb més ganes", bromeja. "Sobretot perquè jo m'he encarregat de dirigir el primer episodi i tinc ganes de veure com la continuen altres directors". L'episodi de Bayona, per cert, serà el que la resta de realitzadors faran servir com a plantilla. "Vaig reunir-me amb alguns d'ells perquè copiessin el meu estil i el del director de fotografia, Xavi Giménez", explica. "I és ben curiós això de facilitar les coses perquè et copiïn".

Tot i que l'any passat no va parar quiet, les vacances no entren en els plans de Bayona. "És un luxe que no em puc permetre mentre tingui feina". És molt conscient de la situació crítica del seu sector i valora "positivament" la proposta de llei sobre incentius fiscals que es va traslladar al govern fa unes setmanes. "Però fins que no es materialitzi, i diuen que això no passarà fins al 2015, estic a l'expectativa", matisa.

Prou de paraules

De cara al 2014, Bayona aposta fort per la recuperació de la taquilla del cinema espanyol, que enguany ha fet un mínim històric. "L'any apunta fort: s'estrenarà un nou Torrente, un nou Mortadelo de Fesser i un nou Amenábar", diu. Però el problema real, assenyala, no és l'oferta, sinó el descens general de la taquilla. "I si el govern espanyol no fa res, continuarà enfonsant-se. Està bé que diguin que abaixaran l'IVA, però ara cal que ho facin. És hora que deixin de dir i comencin a fer".

Bayona recorda amb ironia com, quan va entrar a l'Escac, els professors asseguraven que el cinema era "un dels oficis amb més futur" gràcies a l'aparició de les plataformes digitals Canal+ i Via Digital. "Avui el descens en les expectatives professionals és espectacular -diu-. I la desconfiança dels estudiants en la indústria, molt acusada".

Febrer

01 Nou assaig de Saviano Un dels esdeveniments culturals de l'any serà la publicació del nou assaig de Roberto Saviano, Zero, zero, zero. Al llarg del mes també apareixerà en català Fulles d'herba, el llibre més important de Walt Whitman.

02 Gala dels Gaudí El cinema català celebra en aquesta data la seva gala anual més important i atorga els premis Gaudí a les millors produccions.

05 Centenari W.S. Burroughs Farà 100 anys del naixement del principal exponent de la generació beat.

06 Berlinale El primer gran festival de cinema de l'any serà la Berlinale, on es podrà veure la versió íntegra i més explícita de Nymphomaniac, de Lars von Trier. George Clooney i Wes Anderson també presentaran nous films.

07 Sotxi Els Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi s'inauguraran el dia 7 i duraran fins al 23. Aquests Jocs estan resultant polèmics perquè els opositors al president rus, Vladímir Putin, denuncien que el règim els utilitzarà com una gran operació d'imatge.

22 Unió El partit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida celebrarà un congrés extraordinari el 2 de febrer per renovar els seus estatuts. La ponència, ara en fase d'esmenes, busca un gir cap a la transparència i inclou la celebració de primàries.

24 Mobile Una de les cites econòmiques més importants de l'any serà el Mobile World Congress, que aspira a assolir la xifra de 75.000 visitants, 3.000 més que en la passada edició. Es calcula que l'impacte econòmic per a la ciutat és de 340 milions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF