Publicitat
Publicitat

2014UN ANY DECISIU

Angus MacNeil: "El 2014 quedarà escrit en la memòria col·lectiva d'Escòcia"

"Per primer cop se'ns preguntarà què volem ser"

Se li fa impossible contenir la il·lusió quan parla del 2014. "Serà l'any de la meva vida". Ho confessa Angus MacNeil, diputat al Parlament de Westminster per l'independentista Partit Nacional Escocès (SNP), el que ha promogut el referèndum d'independència d'Escòcia que es farà el 18 de setembre de l'any que ve.

"Per primer cop se'ns preguntarà què volem ser; el 2014 quedarà escrit en la memòria col·lectiva d'Escòcia", explica aquest polític que ocupa l'escó corresponent a la circumscripció electoral britànica de les illes Hèbrides, l'allargat arxipèlag que s'alça davant de la costa nord-oest d'Escòcia.

"Demostrarem al món que som capaços de governar-nos a nosaltres mateixos i que la campanya de la por i les intimidacions dels contraris a la independència no han aconseguit el seu objectiu", explica Angus MacNeil, que, malgrat l'eufòria, reconeix la feina ingent que encara els queda als independentistes escocesos per capgirar les enquestes que els van en contra, molt en contra.

El no s'imposa en els sondejos amb una intenció de vot d'entre el 40% i el 50%, mentre que el sí gira al voltant del 30% i el nombre d'indecisos es mou entre el 15% i el 30%. Una forquilla prou ampla per donar als independentistes una petita esperança. "Els que encara no saben què votaran s'inclinen clarament pel sí. És una tendència imparable", diu MacNeil.

El pacte Londres-Edimburg

El referèndum d'independència del 18 de setembre del 2014 és fruit de l'acord entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i el seu homòleg britànic, David Cameron. Salmond, líder de l'SNP, es va presentar a les eleccions el 2011 amb la proposta de preguntar als escocesos sobre la independència i, després de guanyar per majoria absoluta, el referèndum va començar a prendre forma. "¿Escòcia hauria de ser un país independent?", serà la pregunta sotmesa a consideració dels escocesos, que només podran respondre amb un sí o un no.

"És evident que la independència serà un camí ple de dificultats, però també ho és quedar-se com estem ara, en una societat com la britànica, que és de les més desiguals", alerta Angus MacNeil, que, si guanya el sí i Escòcia s'independitza, perdrà el seu escó al Parlament de Westminster. "Si és per això, cap problema. Em postularé per ser l'ambaixador d'Escòcia a Madrid. O potser a Barcelona, segons com vagin les coses", riu.

Setembre

01 Llei Wert La nova llei d'educació aprovada pel PP entra en vigor en el curs 2014-2015, que comença al mes de setembre. Es tracta d'una norma que fa perillar el sistema d'immersió lingüística. És per això que el Govern ja ha dit que no la pensa aplicar en cap cas.

05 Musical de Clint Eastwood El conegut actor i director de cinema nord-americà estrena el seu primer musical, Jersey Boys.

08 Final Open EUA Rafa Nadal busca a Flushing Meadows el seu tercer triomf en cinc anys. Federer, amb 5 victòries, no hi guanya des del 2008.

11 Diada de Catalunya La Diada del 2014 estarà marcada pel pols amb l'Estat per poder celebrar la consulta prevista inicialment per al 9 de novembre. La societat civil, a través de l'Assemblea Nacional Catalana, tornarà a tenir tot el protagonisme.

14 Final Copa del Món de bàsquet Els Estats Units, el gran atractiu, buscaran revalidar el títol que van aconseguir a Turquia.

15 Aniversari Bioy Casares Cent anys del naixement de l'escriptor argentí de ciència-ficció Adolfo Bioy Casares.

18 Referèndum a Escòcia "¿Hauria de ser Escòcia un país independent?" Aquesta és la pregunta que els escocesos hauran de respondre en el referèndum d'independència que han pactat els governs de Londres i Edimburg.

28 Mig segle sense Harpo Marx El mut dels Marx fa 50 anys que ens va deixar, però encara ressonen tots els riures que va generar amb la seva mímica histèrica i aquella botzina ben eloqüent. Bon dia per encetar la seva autobiografia: ¡Harpo habla!

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF