Política 22/12/2017

Els homes de l’Administració cobren gairebé 4.000 euros més

C. Buades
1 min

Palmal’Administració de la comunitat autònoma té una plantilla formada en un 67% per dones i un 33% per homes. No obstant això, aquests perceben un 36% de la massa salarial i un 39,4% dels complements salarials. Això significa que entre els empleats públics hi ha una bretxa salarial mitjana del 4,6% (gairebé 4.000 euros anuals), un percentatge que augmenta fins al 22,5% en determinades categories i grups funcionarials.

Una possible explicació que l’IB-Dona troba a aquesta situació és el fet que, de les 270 jornades parcials que hi ha entre la plantilla, el 75% estan ocupades per dones, un element de la cultura masclista que deixa sobre les dones el pes de compaginar una feina remunerada amb el treball domèstic. A més, la diferència salarial entre homes i dones és més pronunciada si es tenen en compte els complements que cobren uns i altres, motiu pel qual l’ens recomana al Govern que es revisin els criteris que s’utilitzen per assignar-los.

Les desigualtats són encara més pronunciades en l’educació, ja que les dones són més del 71% de la plantilla i només perceben el 59% dels sous. A més, l’informe (inclòs a la Llei de pressupostos que s’ha aprovat aquesta setmana al Parlament) conclou que les diferències salarials en l’educació concertada són més elevades que a la pública.

Un altre dels capítols de personal que ha analitzat l’IB-Dona per valorar l’impacte que tenen els pressupostos en les desigualtats de gènere és el de Salut, on la bretxa salarial és del 9,64%: mentre que el 74% del personal sanitari són dones, són beneficiàries del 67,5% de la despesa que fa el Govern en salaris.

stats