MEDI AMBIENT
Política 04/02/2017

Proposta de màxims per a l’ampliació de Cabrera

La idea que defensarà el Govern multiplica per 10 la superfície protegida actual fins a 90.000 hectàrees, en la mateixa línia que el que demana Oceana

Jaume Vinyas
2 min
Proposta de màxims per a l’ampliació de Cabrera

PalmaLes negociacions amb l’Estat per pactar l’ampliació del Parc Nacional de Cabrera partiran d’una proposta inicial que multiplica per 10 la superfície marina actualment protegida. Això recull l’esborrany de la proposta, que s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu i que el Govern ja ha facilitat al patronat del parc. El text, al qual ha tingut accés l’ARA Balears, proposa ampliar fins a 90.712 hectàrees l’extensió del parc. Actualment, aquest espai té una extensió de 10.021 hectàrees, 1.318 de les quals són terrestres. Per tant, de les 8.703 hectàrees marines que hi ha actualment es passaria a 89.374.

L’ampliació de Cabrera coincideix amb la commemoració del 25è aniversari de la declaració del Parc Natural i és una de les primeres promeses que va fer el Govern sorgit dels Acords pel Canvi. De fet, va ser la mateixa presidenta, Francina Armengol, qui ho va anunciar el 6 d’agost del 2015. Aquell dia, Armengol va prometre que l’engrandiment abastaria, com a mínim, 20.000 hectàrees i, com a màxim, les 90.000 que proposa Oceana. L’Executiu, per tant, ha optat per una opció de màxims, si bé la proposta a partir de la qual es començarà a fer feina presenta diferències amb la de l’ONG .

Ampliació cap a llevant

En cas que s’aprovàs aquesta proposta inicial, el parc s’expandiria en direcció est cap a la zona del “cingle d’Emile Baudot”, un enorme desnivell que té una extensió de més de 200 quilòmetres de llarg i 2.000 metres de profunditat i que, en bona part, és encara desconegut.

No debades, Oceana en va obtenir les primeres imatges l’any 2013. L’ONG també reclama incloure aquesta zona al Parc Natural i destaca que seria el primer pic que un cingle profund forma part d’un parc nacional a les aigües europees.

A partir d’aquest cingle, la delimitació del parc avançaria cap a l’eix SO-NE. L’objectiu, segons explica l’esborrany, és assegurar una zona de pas, reproducció o presència de cetacis o grans peixos migratoris.

Segons el text, el futur Parc Nacional inclouria 12 dels 13 sistemes naturals marins que la llei classifica com a susceptibles de ser presents a la Xarxa de Parcs Nacionals. En aquest sentit, aquesta proposta millora la d’Oceana, en la qual només apareixien 11 d’aquests sistemes naturals.

Un llarg camí per recórrer

La proposta no és definitiva i, de ben segur, se’n faran modificacions. La primera passa serà presentar-la a l’Organisme Autònom de Parcs Naturals.

El procés participatiu que ha acabat amb l’elaboració d’aquest esborrany es va començar a finals del 2015 amb una iniciativa del president del patronat. Les tasques s’han accelerat durant el darrer trimestre del 2016, quan s’han realitzat sis tallers participatius. Un total de 67 entitats van ser convidades a participar-hi.

stats