REGULACIÓ
Política 20/01/2018

Només es podrà llogar 60 dies a l’any a 31 nuclis de Mallorca

El Consell ha presentat la zonificació que permet tot tipus d’arrendaments en sòl rústic comú

Jaume Ribas
5 min
Només es podrà llogar 60 dies a l’any a 31 nuclis de Mallorca

PalmaA 31 nuclis de Mallorca només es podran llogar habitatges turístics durant seixanta dies a l’any i, exclusivament, si són el primer habitatge, no s’hi valen segones residències. Aquesta és una de les restriccions que presenta la zonificació que ahir, i de manera provisional, varen presentar el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i el conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet. Per contra, la institució no posa cap restricció en el lloguer en sòl rústic comú.

El sòl rústic i la zona d’exclusió

La zonificació del Consell incloïa set zones, set tipus de sòl, on la llei serà més o menys restrictiva amb el lloguer turístic. En primer lloc, una zona d’exclusió on les estades turístiques en habitatges estaran totalment prohibides. Són aquells indrets que apareixen en color gris al mapa. Tots són polígons industrials i hi ha també una zona afectada per la contaminació acústica provocada per l’aeroport.

La segona seria el sòl rústic protegit, que al mapa està pintat de verd. Són tots els indrets considerats Àrees Naturals d’Especial Interès d’Alt Nivell de Protecció (AANP), les Àrees Naturals d’Especial Interès (ANEI), les Àrees Rurals d’Interès Paisatgístic (ARIP), les Àrees de Prevenció de Riscos (APR) i les Àrees de Protecció Territorial (APT). Segons la zonificació, en aquests espais no es permetrà cap mena de lloguer turístic. Tot i això, Mercedes Garrido va explicar que s’hi podran introduir excepcions a través del Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT). De fet, aquest pla és el reglament del qual acabarà formant part la zonificació. En sòl rústic comú, que no té cap classe de protecció especial i que apareix de color groc al mapa, la zonificació permetrà llogar-hi habitatges unifamiliars sense restriccions els 365 dies de l’any.

Els nuclis urbans

Pel que fa als nuclis urbans, el Consell ha definit quatre tipus de zones més. La zonificació defineix els nuclis litorals saturats i no saturats i els nuclis d’interior saturats i no saturats. En primer lloc, els nuclis litorals saturats són aquells que ja estaven considerats zones turístiques madures i apareixen de vermell al mapa. Es tracta dels nuclis turístics de Palmanova, Magaluf, Santa Ponça i Peguera, tots al municipi de Calvià, i de la part de la Platja de Palma que correspon a Llucmajor (Bellavista, Cala Blava, Son Verí Nou i s’Arenal). En aquests indrets la llei és més restrictiva: no s’hi permetrà el lloguer ni d’unifamiliars ni de plurifamiliars. S’hi permetrà, això sí, el lloguer de primers habitatges durant un màxim de 60 dies. La zonificació que ha presentat el Consell permet el lloguer per 60 dies a tot Mallorca excepte al sòl rústic protegit i a les zones d’exclusió. Segons va dir la consellera Mercedes Garrido, es tracta d’“afavorir l’economia col·laborativa” i de no permetre el lloguer turístic com a negoci.

La segona zona correspon al color taronja i a tota l’àrea turística litoral considerada “no saturada”. S’hi podrà fer tot tipus de lloguer turístic, tant en unifamiliars com en plurifamiliars, i durant tot l’any.

La tercera zona correspon als nuclis d’interior amb major pressió turística i apareixen en morat al mapa. Es tracta d’Alcúdia poble, Randa (Algaida), Ariany, Banyalbufar, Orient (Bunyola), Ullaró (Campanet), Deià poble, ses Coves, s’Empeltada i Llucalcari, s’Esglaieta (Esporles), Estellencs, es Carritxó (Felanitx), Fornalutx, Marratxinet, Pollença poble, es Vilà i la Font, Santanyí i Llombards, Ruberts (Sencelles), ses Salines, Sóller poble, l’Horta i Biniaraix, i Valldemossa poble, juntament amb s’Arxiduc i Son Ferrandell. En aquesta classificació, també s’hi inclouen tres nuclis costaners que, per la seva mida i poca extensió costanera, s’han considerat d’interior: la cala de Deià, el port des Canonge i el port de Valldemossa. En tots aquests nuclis de població, només es podrà llogar el primer habitatge, allà on hom estigui empadronat, i per un màxim de seixanta dies.

Per últim, la quarta zona de nuclis de població correspon a tots aquells que no han superat els paràmetres tècnics per ser considerats saturats. Són la majoria de nuclis residencials de l’illa, com ara Inca, Manacor, Llucmajor, Muro, Sineu, sa Pobla, Sencelles, Artà i Moscari. Apareixen en color blau al mapa i s’hi permet el lloguer turístic durant tot l’any tant en plurifamiliars com en unifamiliars.

Una regulació complexa

D’acord amb la Llei de turisme aprovada pel Govern de les Illes Balears, els consells insulars són els encarregats de definir les zones en què es podrà fer cada tipus de lloguer turístic. Amb la zonificació provisional presentada, ara serà el torn perquè els ajuntaments presentin les al·legacions, les quals seran vinculants sempre que siguin més restrictives que la zonificació del Consell mateix.

La zonificació turística definitiva estarà enllestida a finals de primavera. Mentrestant, els tècnics es reuniran amb els responsables municipals per explicar-los les mesures que han adoptat i atendre els seus suggeriments. El mapa que va presentar ahir el Consell no afecta el municipi de Palma. Segons la Llei de turisme, Cort serà l’encarregat de definir-ne la zonificació.

Per establir els criteris de zonificació, els tècnics del Consell han pres en consideració quatre criteris. El primer és la incidència sobre les infraestructures, com ara les depuradores o les carreteres. El segon és l’afectació que es pot produir sobre la “caracterització social” del poble, és a dir, s’ha calculat que el nombre de turistes no n’afecti la idiosincràsia. El tercer, el que més pesa en el càlcul dels tècnis, és l’efecte sobre l’accés a l’habitatge. En darrer lloc, la relació entre habitatges dedicats al lloguer turístic i cases dedicades a altres usos. Amb aquesta fórmula, pobles amb una important afluència turística, com ara Pollença, són classificats com a saturats, però també s’hi consideren altres com Santanyí i Ariany.

La zonificació turística entrarà en vigor amb el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), que no es preveu que s’aprovi fins al juny. El PIAT definirà també el nombre de places disponibles per a cada zona i no afectarà els arrendaments que ja tinguin llicències concedides. La zonificació presentada ahir tampoc afecta les llicències que s’haguessin començat a tramitar abans de l’1 d’agost del 2017.

Segons la consellera Mercedes Garrido, s’estudia que el PIAT pugui permetre el lloguer turístic d’unifamiliars en determinades circumstàncies en el cas del sòl rústic protegit. Això podrà dependre de criteris com l’antiguitat dels habitages. Amb dades del Govern, l’oferta d’estades turístiques en habitatges suposa un 30% de l’allotjament turístic a Mallorca. Aquesta xifra equival a unes 20.000 cases, un 4,4% del parc d’habitatges de l’illa, cosa que “permet relativitzar les informacions alarmistes” sobre l’efecte del lloguer turístic en l’accés a una llar. Una altra dada significativa és el descens de l’oferta no reglada, que entre el 2016 i el 2017 havia passat d’un 54% a un 31%. D’aquesta oferta, un 80% es concentra en només 15 municipis. A més, es va donar a conèixer que un 30% de les comercialitzacions d’habitatges per a lloguer turístic estan en sòl rústic no protegit i un 7%, en rústic protegit.

L’esborrany que ahir va presentar el Consell va despertar les crítiques dels grups ecologistes. Terraferida va alertar que el projecte “tracta de repartir 43.000 noves places turístiques”, fet que suposa augmentar “prop d’un 10% les places turístiques existents i prop d’un 50% les places legals de lloguer turístic”. El GOB critica que la zonificació del Consell permet “continuar abusant del sòl rústic d’ús comú” i avisa que s’hi augmentarà la pressió urbanística. Així mateix, els ecologistes retreuen al Pacte del Consell que es permeti el lloguer en plurifamiliars en determinades situacions i zones concretes. Segons l’entitat, això és “un clar retrocés”.

stats