11/04/2015

Ecotaxa SÍ; ecotaxa NO

3 min

PalmaDotze anys després de la supressió de l’ecotaxa per part del Govern de Jaume Matas, la implantació d’un tribut turístic a les Illes Balears torna a ser damunt la taula amb vista a les eleccions del proper mes de maig. El pas del temps no ha apaivagat un debat que les forces progressistes tornaren a encetar aquest 2015 i que ha tornat a generar una discussió encesa i apassionada entre defensors i detractors de la mesura. Malgrat que la popularment coneguda com a ecotaxa ha sobrevolat aquesta legislatura arran de les propostes efectuades tant per PSIB com per MÉS -accions destinades al fracàs davant la majoria absoluta del PP, opositor frontal a la mesura-, no ha estat fins que s’ha entrat en la cursa electoral que les propostes s’han anat concretant en els diferents programes electorals.

El debat gira entorn d’un eix molt simple però que amaga una gran profunditat ideològica: ecotaxa sí, ecotaxa no. Es poden dividir les forces que es presentaran a les eleccions de maig al Parlament de les Illes entre les favorables a implantar un nou impost als turistes i les que no volen sentir ni l’olor de res que suposi augmentar el nivell impositiu que han de suportar els ciutadans. Tot i que pugui semblar que la línia que diferencia aquestes formacions és clara, és en els detalls de les propostes en les quals es concreten les posicions de cada formació.

No recuperar-la

El PP sempre ha deixat clara la seva posició: ni parlar-ne. Garants de l’ortodòxia neoliberal, els conservadors veuen en els impostos una distorsió del mercat inacceptable. És per això que no consideren necessària la implantació d’aquesta mesura. En línia amb la patronal hotelera, creuen que restaria competitivitat al sector turístic, un extrem que, ara que les Illes comencen a recuperar-se de la crisi, no es pot permetre.

El Pi cerca diferenciar-se del PP. Els regionalistes de Jaume Font no volen entrar en la guerra de l’ecotaxa i malgrat que no s’hi mostrin contraris, tampoc l’accepten. Es limiten a cercar altres vies de finançament abans que augmentar la pressió fiscal dels ciutadans. No duen un impost turístic en el programa, sinó que vinculen l’obtenció de recursos a un nou sistema de finançament. Finalment, Ciutadans, que encara no té candidat a les Illes i manté un hermetisme absolut, no presenta cap proposta en aquest sentit en el programa estatal.

Diverses opcions

Després del fracàs de l’ecotaxa del primer Pacte de Progrés, els partits d’esquerra han cercat altres denominacions per referir-s’hi, però mantenen propostes similars en els seus programes.

El PSIB vincula l’obtenció d’un nou règim de finançament per “valorar” la implantació o no d’un nou tribut turístic. Tant la seva líder, Francina Armengol, com el seu programa ho deixen clar: “Valoració d’un impost sobre les estades turístiques en cas que en les negociacions amb el Govern d’Espanya no s’arribàs a un acord netament favorable per a Balears en matèria de Règim Especial i Finançament autonòmic”, diu el programa.

En el de MÉS també queda clara la seva posició. “Implantar una taxa de reinversió”, afirmen. Segons els seus càlculs, el tribut permetria recaptar dos euros de mitjana per turista i nit, fet que permetria al Govern recaptar 108 milions anuals, que es destinarien a inversions en medi ambient, educació i innovació.

Amb MÉS, Podem és la formació que més obertament ha defensat la reimplantació d’una l’ecotaxa. Malgrat que encara no tinguin el programa enllestit, han avançat que inclourà un “impost ambiental” que pagarien els turistes per compensar la “petjada ecològica” que pateixen les Illes. Guanyem tampoc té decidit el programa, però fonts del partit han dit que advocarien per una ‘socialtaxa’ perquè amb l’aportació dels turistes es puguin corregir les desigualtats a les Illes.

stats