Publicitat
Publicitat

El drac catalanista i els animals de laboratori

Ja fa una colla d’anys que la diada de Sant Jordi se celebra amb un gran èxit a les Balears, com es fa en tants llocs d’arreu del món. Des d’Irlanda fins al Japó, passant, naturalment, per Catalunya, el dia 23 d’abril constitueix una data assenyalada en què les persones que s’estimen ratifiquen el seu amor regalant-se un llibre i una rosa, sota els auspicis de Sant Jordi i el drac, que amb els decennis s’han convertit no ja en antagonistes, sinó també en amics inseparables. Quina gràcia tindria, el bo de sant Jordi, sense el seu drac? I quin paper podria desenvolupar, el drac, sense un sant Jordi que l’assaltés amb la seva llança o la seva espasa i que convertís la seva sang vessada en una esplendor de roses primaverals? Anys enrere, a les Balears, la festa de Sant Jordi va ser molt modesta, però ara ja fa temps que és una de les cites més importants i ufanoses del calendari anual. A Palma, a Maó, a Ciutadella i a Eivissa (però també a la majoria de pobles de les Balears i les Pitiüses), la gent dedica una estona, en dia laborable, a sortir al carrer a la recerca de la rosa i del llibre que volen regalar a la persona que estimen. Una autèntica gernació que no té res a envejar (salvant les proporcions demogràfiques) amb les allaus que el mateix dia es produeixen arreu de Catalunya. Catalanoparlants, castellanoparlants, autòctons o indígenes de tota la vida o immigrants arribats de fa poc de països relativament remots, tots entenen que una festa dedicada als llibres i a les roses és digna de celebrar-se, i que és oberta i bonica per a tothom. El sol somriu, les persones també, i les mil i una paradetes conviden a aquell exercici de triar el llibre més adequat i la rosa més perfecta per a aquella persona a qui es vol fer feliç. I tothom content.

Tothom? No. En un petit reducte anomenat cúpula del PP balear, hi ha personatges a qui fins i tot la festivitat de Sant Jordi se’ls entravessa. És el cas d’una tal Ana María Aguiló, portaveu d’Educació del PP al Parlament illenc, que va necessitar evacuar, via Twitter, que la celebració de Sant Jordi a les Balears és una “imposició catalanista”. Segons ella, abans havia estat una festa “exclusivament militar” [sic]. Si això és una portaveu d’Educació d’un govern, que baixi el drac i ho vegi. Com se sol dir, la ignorància i la barbàrie no coneixen límits ni vergonya.

Curiosament, ahir també era una altra diada internacional: el Dia Mundial dels Animals de Laboratori, els conillets d’Índies que els científics fan servir, sovint amb una certa brutalitat, per realitzar els seus experiments mèdics. No sé quina associació d’idees em va fer pensar que els ciutadans de les Balears, actualment, som com animalets de prova dins el laboratori d’uns governants especialment grollers. M’ho deia fa uns dies un diputat socialista: “Anys enrere, dins el PP de les Balears trobaves persones que podien ser conservadores, però que tanmateix conservaven un cert enteniment. Ara, per desgràcia, només hi trobes quatre patates”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF