Publicitat
Publicitat

Una alternativa per a les Balears

Aquest diumenge passat, els socialistes de les Balears (PSIB-PSOE) van celebrar també les seves primàries obertes, en aquest cas per escollir la candidata a la presidència del Govern Balear. Com en el cas del PSC, s’hi va imposar l’opció oficialista, representada per Francina Armengol, expresidenta del Consell de Mallorca i actual secretària general del PSIB. Armengol tenia com a contrincant Aina Calvo, exbatllessa de Palma i secretària del partit a la capital mallorquina. Calvo va guanyar a Palma, com era lògic, però al conjunt de les Illes la vencedora va ser Armengol, amb un 54,6% dels vots emesos entre militants i no afiliats. Cal remarcar que la participació va ser molt alta (van votar 11.818 persones de les 14.717 que s’hi havien inscrit, un 80%), que les dues rivals es van dispensar en tot moment un tracte exquisit i que no es va advertir, a les meses, la presència de ciutadans pakistanesos que no sabien com havien anat a parar allà.

Correspon felicitar, doncs, la gent del PSIB per haver sabut tirar endavant un procés com el d’unes primàries obertes, inèdit en la història de la política balear, i per haver-ho fet amb seriositat i, fins i tot, elegància. El PSIB ja té candidata a la presidència de Balears, i es diu Francina Armengol. Molt bé i enhorabona.

Però, encara que sigui un tòpic, cal recordar que la feina de debò comença justament ara. D’ara endavant, Calvo i Armengol estan obligades a continuar fent gala del fair play que han mostrat (o escenificat) durant aquesta campanya de primàries, i treballar juntes tant per cohesionar internament el seu propi partit com per obrir-lo a les diferents possibles aliances de govern que puguin aparèixer l’endemà de la celebració de les pròximes municipals i autonòmiques, que si no hi ha res de nou se celebraran el mes de maig del 2015.

Amb la seva tradicional tendència ciclotímica a alternar la depressió i l’eufòria, sembla que s’ha instal·lat en l’esquerra illenca la curiosa convicció que el PP de Bauzá perdrà les eleccions de l’any que ve. Però això no tan sols no està escrit enlloc, sinó que el més possible és que Bauzá es reforci amb les eleccions europees (que guanyarà el PP), i que, tot i que arribés a perdre la majoria absoluta, pogués establir acords de govern amb altres forces que de moment no tenen representació al Parlament balear (UPyD, o aquest nou PI de centredreta que pot jugar un paper més que ambigu). Només vull dir que és ben hora que tant PSIB com PSM, els dos partits que actualment configuren l’oposició al PP, treballin per construir i liderar amb solidesa una alternativa de govern que de moment, en aquest legislatura, ha impulsat amb molta més força la ciutadania (i, en particular, el col·lectiu docent) que no pas els partits que se suposa que tenen el deure de fer-ho. Volem veure una oposició que no tan sols esperi el desgast de Bauzá a causa dels seus propis abusos i excessos, sinó que sigui capaç de pensar i presentar un futur per a les Balears. Ho esperem amb candeletes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 14/01/2018

Consultar aquesta edició en PDF