CORRUPCIÓ

Plega un conseller balear investigat per malversació

Va informar Bauzá de la decisió just quan un informe policial en va recomanar la imputació

A les redaccions hi havia rum-rum des de primera hora, quan el govern de Bauzá convocava de manera urgent la premsa al Consolat de Mar. Amb tot l'equip de Delgado a la conselleria de Turisme assegut a primera fila, la dimissió estava cantada. Bauzá no va perdre temps. Prenia la paraula per anunciar el "relleu a la conselleria de Turisme", segons la versió oficial, "per una decisió personal". "Aquesta decisió de canvi ja estava presa al mes de juny. Carlos Delgado m'ho va demanar, ho vam valorar i vam decidir esperar a finals d'any". Bauzá va afirmar que havia fet esperar Delgado -el polèmic conseller que es va fotografiar amb els testicles d'un cérvol al cap- mig any perquè calia "acabar alguns temes en marxa" i pel desig que deixés enllestits els pressupostos de la seva àrea.

"Són motius personals en els quals no vull entrar gaire. Sóc copropietari d'un despatx, no pensava guanyar les eleccions a Calvià i ho vaig fer dues vegades, i tot ha anat succeint, però ara ha arribat el temps de dedicar-me a la família, que ha crescut molt en poc temps", va argumentar l'ara ja exconseller.

Però hi ha una altra versió dels fets. Carlos Delgado, exponent de l'ala més dura de l'espanyolisme del PP a les illes Balears, figura com a querellat, juntament amb l'actual alcalde de Calvià, el també popular Manuel Onieva, pel suposat cas de malversació de fons públics a Ràdio Calvià, en fase d'investigació. Un dels informes de la Guàrdia Civil recomana al jutge que citi a declarar com a imputat Delgado, perquè figura com a firmant dels contractes d'adjudicació de la gestió de la ràdio municipal que ara estan sota investigació judicial.

Es dóna el cas que l'informe en què s'atribueixen a Delgado possibles irregularitats va ser comunicat a les parts precisament al mes de juny per part de la jutge instructora. "Aquest tema no em lleva ni un minut de temps al mes -va dir lleugerament molest Delgado-. D'aquí tres mesos aquest cas quedarà arxivat, i recordaran que ja ho he avançat". "No crec que ningú pugui pensar que aquest és el motiu de la meva dimissió. No condiciona ni la meva sortida ni la meva permanència", va afirmar Carlos Delgado. El president Bauzá va voler expressar públicament el seu agraïment pel que Delgado ha "donat al govern i a les Illes al llarg de tot aquest temps" i, amb una mirada de complicitat, encaixaven les mans mentre els fotògrafs disparaven les càmeres.

La seva mà dreta, de relleu

Dit i fet. Hores després de l'anunci, a les 18 h, Jaime Martínez, mà dreta de Delgado des dels temps de l'Ajuntament de Calvià, prometia el càrrec de conseller de Turisme. Va anunciar que treballarà "en la mateixa línia que s'ha dut fins ara", ja que els fonaments de la seva política "són a la llei turística".

Fonts del sector turístic atribueixen a Delgado la decisió d'impulsar algunes actuacions com l'esmentada llei turística, que permet als hotelers convertir els hotels en pisos i que, en canvi, impedeix llogar pisos al turisme. És precisament Martínez a qui el sector considera clau des d'un punt de vista tècnic per materialitzar una política turística que José Ramón Bauzá qualifica de brillant.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF