Publicitat
Publicitat

REFERÈNDUM D’INDEPENDÈNCIA

Els independentistes escocesos es llancen a l’esprint final

Alex Salmond busca suports per al sí més enllà del seu partit

“L’últim tram del camí és a les nostres mans. Si caus, et recolliré”. Nicola Sturgeon, vice primera ministra d’Escòcia, va recórrer a la cançó Wild mountainside -un dels hits de la cantant de Glasgow Eddi Reader- conscient que la campanya pel sí a la independència entra en la fase final. Falten 157 dies per al referèndum del 18 de setembre i per als nacionalistes ara comença l’esprint. Per això, la conferència de primavera del Partit Nacionalista Escocès (SNP) -que va acabar ahir a Aberdeen- va esdevenir un clam per unir esforços i capgirar les enquestes que, malgrat l’augment progressiu del sí, donen la victòria als unionistes.

Els discursos que s’hi van sentir van ser una picada d’ullet constant als votants d’esquerres no nacionalistes. En el discurs de clausura, Alex Salmond, el primer ministre escocès, va centrar la seva intervenció en les polítiques socials i va acusar el govern de Londres de desmantellar l’estat del benestar i privatitzar els serveis públics. “En una Escòcia independent, decidirem sobre el sistema de salut, l’economia, la seguretat i el petroli del mar del Nord. Ara Westminster ho fa per nosaltres”, va denunciar.

“Massa gent pensa que votar independència és votar el Partit Nacionalista Escocès. Però, en realitat, votar independència és votar la campanya del sí, integrada per gent molt diversa dins i fora del meu partit”, va assegurar Salmond. I reforçant aquesta idea, Nicola Sturgeon, la número dos del govern d’Alex Salmond, va enumerar altres partits i plataformes que donen suport al sí: el Radical Party, les Dones per la Independència, els Empresaris per Escòcia, el grup d’artistes National Collective i els Asiàtics d’Escòcia pel Sí, entre d’altres. “Fins i tot en el Partit Laborista, partit oficialment unionista, hi ha crítics que s’han unit a nosaltres”, va concloure.

L’endemà del sí

A Aberdeen, Salmond va anunciar que si Escòcia vota , al final del setembre crearà un grup de negociadors -format per membres de tot l’espectre parlamentari- per pactar amb Londres les condicions de la independència. És a dir, temes tan sensibles com el repartiment d’actius i passius, el procés d’integració a la Unió Europea o el manteniment de la lliura esterlina. Aquest anunci arriba una setmana després que el diari The Guardian recollís les polèmiques declaracions anònimes d’un ministre britànic segons el qual és possible un acord per compartir la moneda entre Escòcia i el Regne Unit, una idea que contradiu la posició oficial del govern de Westminster.

Mentre el referèndum s’acosta, continuen les alertes dels unionistes. Aquesta setmana l’ex secretari general de l’OTAN, el laborista George Robertson, va dir des dels Estats Units que la independència d’Escòcia seria un cataclisme per a Occident en una època de revoltes internacionals. A la vegada, un estudi del govern britànic assegurava que en cas d’independència augmentaria la factura de l’energia a Escòcia, una pujada que faria perdre competitivitat a les empreses. Tot plegat, deixa ben clar que ningú dóna res per guanyat -ni per perdut- i que les tensions entre partidaris i contraris a la independència continuaran fins al dia abans del referèndum.

“Hi hauria hagut un referèndum sense acord amb Londres”

La vice primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va defensar ahir en declaracions a l’ACN des d’Aberdeen que a Escòcia “hi hauria hagut un referèndum” fins i tot si Londres hagués rebutjat un acord per organitzar-lo. Preguntada directament pel cas de Catalunya, Sturgeon va dir que ella no pot comentar la situació. “Correspon a la gent de Catalunya determinar el seu camí cap endavant”, ha dit la número dos de Salmond, en la línia oficial del seu partit. “L’acord d’Edimburg és un exemple, però ho és en el context d’Escòcia i el Regne Unit”, va indicar. Tot i això, Sturgeon va afegir que el secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, va valorar el pacte com “un bon exemple ”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF